REAKCIJE

Ismir Jusko o Dobrovoljačkoj za "Avaz": Na sve moguće načine pokušava se izjednačiti žrtva s agresorom

Nakon 2. maja 1992. i pokušaja JNA da grad podijeli znalo se gdje to sve vodi, kazao je Jusko

Ismir Jusko. Avaz

Piše: Z. Karić

3.5.2022

Jedna od važnih, ali i presudnih borbi za odbranu grada Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine, bila je ona 3. maja 1992. godine kada je kolona JNA u oklopnim vozilima napuštala glavni grad BiH kroz Dobrovoljačku ulicu, a u zamjenu za oslobađanje predsjednika Alije Izetbegovića.


Izgubljeno povjerenje

Cilj je bio da se kasarna isprazni i da oni izađu iz kasarne bez incidenta. Tokom prolaska konvoja došlo je do diverzije i napada na kolonu, prilikom čega je poginulo šest ljudi iz tog konvoja.

Ismir Jusko, bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), za portal „Avaza“ kazao je kako je nakon 3. maja 1992. godine sve bilo jasno, a to je da je JNA na strani agresora.

- Nakon 2. maja 1992. i pokušaja JNA da grad podijeli, odnosono da grad isjeku na nekoliko dijelova te pokušaja zauzimanja zgrade Predsjedništva BiH kao o kasarne Maršal Tito znalo se gdje to sve vodi. Naime, do 2. maja 1992., dok još nije bilo zvaničnih sukoba s JNA, povjerenje koje su građani imali u JNA je nakon tog dana nestalo. Ali, nakon 2. maja i sve karte su pale na sto i tada smo znali upotpunosti ono što smo naslučivali i ranije da je JNA u punom kapacitetu na strani agresora – kazao je Jusko.


Mi smo svjedoci

Dodaje kako je nakon 2. maja to jasno bilo stavljeno do znanja i naravno 3. maja incident koji se desio u Dobrovoljačkoj bio je samo nastavak onih događaja koji su več započeli 2. maja 1992. godine.

- Desilo se to što se desilo i evo mi smo svjedoci i dan danas koje su kontraverze vezane za te stvari. Svi mi koji smo bili branitelji grada Sarajeva od njegovog početka do kraja smo svjesni da se na sve moguće načine pokušava izjednačiti žrtva s agresorom u ovim svim postupcima koji se sada dešavaju – istakao je Jusko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.