BIH

Sastanak čelnika Federalne vlade i kantona: Broj zaposlenih preuveličali za čak 12.000

Pres-konferencija nakon sastanka u Sarajevu ( A. Kuburović)

Piše: M. RENER-SMAJOVIĆ

31.1.2018

Federalni premijer Fadil Novalić ponovo se jučer pohvalio podacima o povećanju broja zaposlenih u svim kantonima za ukupno 38.000 u proteklom periodu.  

To je, tvrdi, posljedica reformi koje provodi aktuelna vlast.

Drugačiji podaci

Dodao je da je od tog broja 1.100 zaposleno u javnom sektoru, i to u zdravstvu, a da su posao dobili u realnom sektoru.

Bilo bi to i dobro da je tako. Ipak, demantiraju ga podaci Zavoda za zapošljavanje FBiH, prema kojim je od aprila 2015. godine, kada je konstituirana Vlada s Novalićem na čelu, pa do novembra prošle godine, broj zaposlenih zapravo narastao osjetno manje - za 26.364 osobe.

Ove podatke koristi i Federalni statistički zavod.

O zaposlenosti se govorilo i jučer na sastanku čelnika federalne i kantonalnih vlasti u Sarajevu, a podaci o većem broju zaposlenih, rečeno je nakon sastanka, jesu oni koje crpe od Porezne uprave FBiH.

Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže da su u toj organizaciji skloniji vjerovati podacima Zavoda za zapošljavanje i statistici.

- Dovoljno je osvrnuti se oko sebe. Niko ne vidi toliki broj novozaposlenih o kojima pričaju - dodao je Šatorović.

Bojazni kantona

Predstavnici kantona izrazili su bojazan da će rješenja novog zakona o doprinosima i o porezu na dohodak umanjiti prihode vanbudžetskih fondova. Nadaju se da će se naći način da se iz drugih izvora ti nedostaci nadomjeste, a kao jedan od izvora spominjano je oporezivanje igara na sreću.

Kada je riječ o reformi rada i zapošljavanja, resorni ministar Vesko Drljača kazao je da se, između ostalog, radi na važnoj strategiji u toj oblasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.