BROJNA IMENA

Funkcioneri sedam stranaka na crnoj listi: Najviše ih ima SNSD, četiri partijska predsjednika sankcionirana

Jedini političar iz Ujedinjene Srpske na ovoj listi je ujedno i njen predsjednik Nenad Stevandić

Višković, Dodik, Čavara i Novalić. Dejan Rakita / PIXSELL - Armin Durgut / PIXSELL

4.4.2024

Iako su u početku često relativizirane, američke sankcije su dale rezultate i sada političari razmišljaju o tome kako će dobiti plaće, a privredni subjekti pod sankcijama kako će poslovati.

Razlog za to je što su banke odlučile zatvoriti račune onima koji su završili na crnoj listi, jer u slučaju poslovanja s takvim osobama i oni bi rizikovali da završe na istoj listi.

Što se tiče američkih sankcija koji trenutno obnašaju političke funkcije na crnoj listi je ubjedljivo najviše funkcionera SNSD-a.

Najviši funkcioneri ove stranke i osobe koje obnašaju najviše funkcije Milorad Dodik i Željka Cvijanović su na crnoj listi, kao i jedan od najiskusnijih državnih parlamentaraca Nikola Špirić. Premijer RS Radovan Višković se također nalazi na ovoj neslavnoj listi, kao i ministri iz njegove Vlade Miloš Bukejlović i Alen Šeranić.

Nakon crne liste do funkcije

Na crnoj listi se nalazi i predsjedavajuća Vijeća naroda RS Srebrenka Golić te odbornik u Skupštini Općine Lopare Savo Cvijetinović. Igor Dodik u trenutku kada je završio na crnoj listi nije obnašao niti političke niti stranačke funkcije, a u međuvremenu je postao organizacioni sekretar SNSD-a.

Jedini političar iz Ujedinjene Srpske na ovoj listi je ujedno i njen predsjednik Nenad Stevandić, a identična situacija je i kod Socijalističke partije, čiji je predsjednik Petar Đokić također sankcioniran.

HDZ BiH na američkoj crnoj listi ima jednog funkcionera, a riječ je o bivšem predsjedniku Federacije BiH i aktuelnom dopredsjedavajućem Predstavničkog doma PSBiH Marinku Čavari.

Pravosnažno osuđeni bivši premijer FBiH i nekadašnja velika nada Bakira Izetbegovića Fadil Novalić je također dio ove neslavne liste. Asim Sarajlić (SDA) je u trenutku objavljivanja sankcija bio delegat u Domu naroda PSBiH, no više ne obnaša niti stranačke niti političke funkcije. Ista situacija je i sa tadašnjim sekretarom SDA Amirom Zukićem.

Tadašnji predsjednik PDA Mirsad Kukić je sankcioniran od strane SAD, ali se brzo nakon toga povukao sa mjesta predsjednika stranke.

Pomaganje ratnom zločincu

Što se tiče SDS-a, to je jedina stranka koja je na ovoj listi i tamo se nalaze već 20 godina. Osim toga, načelnik Sokoca Milovan Cicko Bjelica je stavljen na ovu listu kada i njegova stranka, i to zbog, kako je tada navedeno, pomaganja tada odbjeglom, a sada osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Osim toga, na ovoj listi su i brojne osobe koje su stranke imenovale na različite funkcije, poput Osmana Mehmedagića Osmice (SDA) i Branislav Okuka (SNSD).

Ono što je interesantno je to da iako SNSD trenutno ima daleko više funkcionera na crnoj listi, jedina stranka kojoj je ugroženo egzistiranje je SDS, baš zbog toga što se ne zna kako finansirati kampanju, kako podnijeti finansijski izvještaj CIK-u i izvršiti one obaveze koje su predviđene Izbornim zakonom BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.