BIH

Zvizdić ujedinio SNSD i SDS, spasili ga zajedno s SDA i HDZ-om

A. Kuburović

S. D.

31.1.2018

Predstavnički dom Parlamenta BiH nije prihvatio inicijativu Sadika Ahmetovića, poslanika Nezavisnog bloka, da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti tačka u okviru koje bi se raspravljalo o informaciji o Upitniku, odnosno da Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH pojasni, je li u odgovore Upitnika Evropske komisije uvrstio neustavne podatke popisa stanovništva iz RS.  

Međutim, ovaj prijedlog nije prihvaćen, jer osim poslanika SDA, protiv su bili HDZ BiH, te stranke iz entiteta RS. Na taj način oni su bukvalno spasili Zvizdića od odgovora na kojima posljednjih skoro mjesec, otkako je otvorena priča o ovoj temi insistiraju ostale političke stranke u Parlamentu BiH, ali i koje očekuje javnost.

Zanimljivo je da je glasanje o ovoj inicijativi, ujedinilo SNSD i SDS, koji o rijetko kojoj temi imaju jedinstven stav, osim primjera radi genocida u Srebrenici i ratnih zločina u BiH. 

Tako su SDA, HDZ, SNSD i SDS bukvalno spasili Zvizdića od toga da položi račune ovom domu, ali i javnosti o svojim potezima u vezi Upitnika. Činjenica da su protiv toga da Zvizdić govori o neustavnim podacima iz RS, bile stranke iz manjeg bh. entiteta dovoljno govori.

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka, izjavio je novinarima da je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, danas "slagao i obmanuo Parlament", kazavši u odgovoru na jedno poslaničko pitanje da su za odgovore o Upitniku Evropske komisije korišteni samo pojedini ekonomski pokazatelji iz manjeg bh. entiteta.

Ahmetović je pojasnio da je na pitanje iz oblasti političkih kriterija pod brojem 446, a koje glasi: "Dostavite statističke podatke o broju ljudi koji pripadaju etničkim, vjerskim i jezičkim manjinskim grupama u vašoj zemlji. Navedite izvor ovih podataka (popis stanovništva ili drugo)", Zvizdić dozvolio da se kao izvor za područje RS koristi Popisa stanovništva iz RS.

Prema tom izvoru, kazao je Ahmetović, manje je oko 58.000 stanovnika u RS, uglavnom Bošnjaka, a koji su priznati jedinim legitimnim državnim popisom Agencije za statistiku BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.