BIH

Grabar-Kitarović ne odustaje od poziva Vučiću

Avaz.ba

3.2.2018

U kabinetu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nisu željeli da odgovore na upite medija je li saopćenje ministra vanjskih poslova Hrvatske u suprotnosti s pozivom predsjednice Aleksandru Vučiću da posjeti Zagreb. 

Ističu da je: „predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozvala predsjednika Aleksandra Vučića u službenu posjetu jer smatra da se unapređenje odnosa dvije susjedne država, kao i međusobna otvorena pitanja, mogu riješiti putem iskrenog dijaloga i u pozitivnom ozračju“. 

Saradnici predsjednice Hrvatske napominju za "Danas" da je „takav stav potreban radi nastavka saradnje sa svim susjednim državama, što je jedan od ključnih interesa predsjednice Grabar-Kitarović“. Iz odgovora kabineta Grabar-Kitarović može se zaključiti da ona ne odustaje od poziva Vučiću da posjeti Hrvatsku, koji je on prihvatio.

Podsjetimo, u saopćenju ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske navodi se da je: „Vlada Hrvatske reagirala vrlo čvrsto na postupke srpske strane i retoriku visokih zvaničnika Srbije i u toj perspektivi gleda i procjenu pravog trenutka za susrete visokih zvaničnika“. 

Navedeno ministarstvo nije odgovorilo na upit novinara da li se protive pozivu Vučiću da posjeti Zagreb. S druge strane, diplomatski izvori, za "Danas", nezvanično komentiraju da odranije postoje „disonantni tonovi na liniji premijer Andrej Plenković – kabinet predsjednice države“. Kao primjer razmirica navodi se da je Plenković zabranio prošle godine ministrici vanjskih poslova Mariji Pejčinović-Burić da bude u delegaciji predsjednice države tokom njene posjete Rusiji, pa je umjesto šefice diplomatije u Moskvu išla državna sekretarka Zdravka Bušić.

U saopćenju hrvatskog ministarstva se konstatira i da „nažalost, istrajnosti hrvatske strane u rješavanju otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa, ne pridonose postupci srpske strane poput propagandističke i manipulativne izložbe o Jasenovcu postavljene 25. januara 2018. godine u UN-u“.

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičić rekao je da je srbijanski predsjednik dobrodošao u Hrvatsku, ali da prvo „očekuje izvinjenje zbog velikosrpske agresije na Hrvatsku“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jučer da argument koji dolazi iz Hrvatske da nije vrijeme za njegovu posjetu toj državi „ne razumije sasvim, ali ga prihvata“ i da od razgovora u Zagrebu ne očekuje nikakva čuda, ali da očekuje da će biti dobri, „ljekoviti i blagorodni za dvije zemlje“.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je  da je odlučila da zaustavi eskalaciju verbalnog rata nakon što je javnost obavijestila da je pozvala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da zvanično posjeti Hrvatsku, te istaknula da je taj susret podržao veliki broj građana koji su se javili njenom kabinetu.

Na konstataciju da je ministar odbrane i potpredsjednik vlade Damir Krstičević sinoć rekao da očekuje izvinjenje Vučića i na pitanje da li i ona očekuje isto, hrvatska predsjednica kaže:  

- Voljela bih kada bi se svaki ministar bavio svojim resorom. Ponovila bih ono što sam već rekla, država se vodi razumom, a ne emocijama - rekla je, istakavši da je vlada bila obaviještena o ovom susretu.

Kazala je da je premijer Andrej Plenković znao da se priprema poziv Vučiću i datum dolaska srpskog predsjednika još prije nego što je otišao u Davos.

Grabar-Kitarović kaže da nije željela da premijer sazna za dolazak od Vučića sa kojim je razgovarao u Davosu.

- Pozvala sam predsjednika Vlade i Sabora da budu u radnoj grupi za pripremu ove posjete da uključe i svoje saradnike. Vjerujem da će ih uključiti, to smo dogovorili načelno, a grupa će početi da na tome radi naredne sedmice - objasnila je i potvrdila da je sa Plenkovićem i Gordanom Jandrokovićem razgovarala o tome u četvrtak.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.