BIH

Gordi: EU mora dokazati superiornost na Balkanu

Vijesti.ba

4.2.2018

EU mora dokazati svoju superiornost na Balkanu u odnosu na uticaje drugih velikih sila. Činjenica je da do 2000. godine nije bilo konkurencije za EU i da je ona bila jedina opcija za Zapadni Balkan. To više nije slučaj, jer su odnosi u svijetu sada promijenjeni, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba britanski socijolog iz Škole za slovenske i istočnoevropske studije Univerzitera u Londonu, profesor Erik Gordi (Eric Gordy).

Ukoliko EU želi pobijediti konkurenciju kada je u pitanju uticaj na Balkan, onda i sama mora biti konkurentna, smatra britanski profesor, te upozorava da "EU do sada nije razmišljala o tome".  

- Zašto je EU atraktivna? Jedan razlog je ekonomskog karaktera, a drug razlog leži u tome što su mnogi u regionu shvatili da je EU garancija protiv povratka u autoritarizam, te garancija za jednakost, za ljudska i civilna prava. Smatram da je EU malo odlutala od toga i da se mora vrati tim korijenima - potcrtao je Gordi.

Govoreći o perspektivi Zapadnog Balkana, on je istakao da države ovog regiona treba da odgovaraju potrebama svog stanovništva.

- Inače, najveća opasnost je da zemlje Balkana postaju ono što, nažalost, polako postaju. To su, nažalost, zemlje odakle ljudi odlaze - upozorio je profesor Gordi.

On je analizirao i rad Haškog tribunala.

- Tribunal je ostavio sudsku dokumentaciju, dakle presude, odluke i slično, što ima djelimičnu vrijednost. Ono što smatram stvarnom vrijednošću jeste ogromna dokumentacija koju nam je ostavila ova pravosudna institucija. Većina tog materijala nikada nije iskorištena na suđenjima i daje potpunu sliku o tome kakvo je bilo činjenično stanje, kako se nasilje dešavalo.... Taj arhiv će istraživači moći koristiti godinama. On vjerovatno daje najpotpuniji mogući uvid u to što se stvarno desilo tokom ratnih sukoba - mišljenja je ovaj britanski profesor.

Od ključne je važnosti da arhiv Haškog tribunala bude dostupan javnosti u budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.