BIH

Dino i Vedad čine fantastičan harmonikaški duo iz Živinica: "Genetika je čudo"

Rasim Džeko

4.2.2018

Mada izuzetno mladi, harmonikaši Dino Dorić i Vedad Zulić najpopularniji su muzički duo u Živinicama.

S obzirom da su Dino i Vedo djeca poznatih živiničkih harmonikaša, i da su dugo u "školi harmonike", ne čudi nikoga što su ova dva mladića pravi virtuozi.

Kao vokalni harmonikaški duo Dino i Vedo prave ugodan štimung i "gužvu" gdje god zasviraju i zapjevaju.

Otac Dine Dorića je Zuhdija, na području Tuzlanskog kantona poznat kao pjevač, harmonikaš i izuzetan zabavljač, a u svojim Živinicama jedan od osnivača živiničkog kulturno-umjetničkog društva (KUD) i čuvenog Čuta benda.

Nakon završenih šest razreda niže muzičke škole, Dino dalje partiture i melodije uči od svoga oca, popularnog Čute, a već 12 godina je prva harmonika KUD-a Živinice.

Vedad Zulić potiče iz poznate živiničke muzičke porodice. Njegov je otac Miradet, doktor harmonike i skupa sa mamom Dinom, profesoricom ovoga instrumenta, predavač u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli.

Vedin rahmetli amidža Midhat Zulić je također bio profesor u tuzlanskoj Srednjoj školi i bio je tvorac prvog poslijeratnog orkestra harmonika Tuzlanskog kantona, kao i čuveni i nadaleko poznati "mehaničar" ovih divnih instrumenata.

Vedo je student treće godine Muzičke akademije u Kreševu, a na prošlogodišnjem evropskom takmičenju zauzeo je visoko drugo mjesto.

Dino na "Dalapi" sa sedefskim tipkama i prvom vokalu u baritonu, te Vedo na skupocjenoj dugmetari italijanske proizvodnje, bek vokalu i tercama pri pjevanju, mame prisutne da im se pridruže i da uz njih zapjevaju.

Nije ni neobično kada u mjestu ili lokalu, svadbi ili nekom drugom veselju gdje nastupaju, prisutni često vele: "Genetika je čudo", aludirajući na porijeklo ovih mladih muzičara iz Živinica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.