BIH

Radovi na Kastelu, vrijedni 50.000 maraka, trajat će dva mjeseca

Ulazna kula: Stradala u požaru prije pet godina

G. DAKIĆ

8.2.2018

Rekonstrukcija krova ulazne kule banjalučke tvrđave Kastel, koja je izgorjela u požaru 2013. godine, počet će čim to dozvole vremenske prilike. Obnovu kule će raditi beogradsko preduzeće „Koto“, a radovi vrijedni 50.000 maraka trebali bi biti završeni za dva mjeseca.

Dio po dio

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić (SNSD) naglasio je da tvrđava Kastel traži značajna sredstva za rekonstrukciju i jedna faza je već urađena zahvaljujući fondovima Evropske unije.

- Već nekoliko godina nema tih dodatnih sredstava iz fondova koja su potrebna za kompletnu rekonstrukciju, tako da smo se odlučili da radimo dio po dio, odnosno po fazama, u zavisnosti od raspoloživih sredstava - istakao je Radojičić.

On je najavio da bi ove godine trebali započeti i radovi na kuli koja se nalazi iza ulazne, koja je, također, u lošem stanju. U budžetu je za rekonstrukciju te kule predviđeno oko 100.000 KM.

- Nadam se da ćemo ove godine ući u djelimičnu rekonstrukciju Kastela. Nekoliko prostora unutar tvrđave već je privedeno dodatnim namjenama poput Kamene kuće, koja je sada izložbeni prostor, i još tri kule su upotrebljive - dodao je Radojičić.

Stalni program

Kastel je, dodao je on, jedna od prvih znamenitosti u gradu koje turisti posjete. Grad će zbog toga osmisliti dodatne sadržaje na tvrđavi koji će biti interesantni turistima.

- Svakako da su potrebna i sredstva i snaga da se uradi kompletna rekonstrukcija Kastela i popuni sadržajem. Radit ćemo određene postavke da bismo stvorili jednu turističku ponudu i da svako ko posjeti Kastel može da vidi neki stalni program - navela je Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Proglašen nacionalnim spomenikom

S obzirom na ulogu u historijskom razvoju Banje Luke i očuvanje njenog urbaniteta, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u maju 2004. godine proglasila je Kastel nacionalnim spomenikom BiH. Međunarodni konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja remodelacije i revitalizacije tvrđave Kastel objavljen je 2006. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.