NEKROPOLA

Na Kastelu pronađeni skeleti stariji od tvrđave

Pronađeni su skeleti četiri odrasle osobe i dvoje djece

Pronađeni skeleti. Glas Srpske

M. Z.

31.10.2023

Na banjalučkoj tvrđavi Kastel, na lokaciji Dvorište dva, organizirana je peta “Škola arheologije - Kastel 2023” tokom koje su studenti historije i arheologije učestvovali u istraživanju tajni kulturnog naslijeđa, a pronađena je nekropola sa šest skeleta, i to četiri odrasle osobe i dvoje djece.

Studenti s dva fakulteta

Studenti s dva javna univerziteta Banje Luke i Istočnog Sarajeva prošle sedmice imali su još jedno poučno putovanje kroz prošlost, zahvaljujući projektu koji su i ove godine organizirali Društvo arheologa RS i Muzej Republike Srpske.

Arheolog Ivana Pandžić, koja je od početka uključena u ovaj projekt, rekla je za “Glas Srpske” da studenti imaju mogućnost praktičnog rada na terenu, što se pokazalo kao korisno iskustvo.

- Pronađena je nekropola s četiri skeleta odraslih i dva dječija. Kada završimo sva istraživanja, skeleti će biti poslani na analizu i znat ćemo iz kog su perioda, jer su oni ispod temelja građevina, što znači da su stariji od njih. Po automatizmu znat ćemo kada su te građevine građene pa ćemo dobiti jednu jasniju hronologiju koja nam je i najbitniji faktor, da vidimo iz kog su perioda - rekla je Pandžić.

Kako kaže, još ne mogu za skelete tvrditi da su iz rimskog perioda jer nema nalaza, a golim okom se ne može odrediti.

Prema riječima Pandžić, javljaju im se studenti sa željom da i dalje aktivno učestvuju u novim arheološkim nalazištima.

Puno neotkrivenog

- Ove godine proširili smo istraživanje u smislu da obuhvatimo konture cijelog objekta. Nastavili smo istraživanja koja su počela osamdesetih godina prošlog vijeka i od tada se nije ništa radilo. Naša je želja bila da revitalizujemo taj dio Kastela i svake godine se sve više potvrđuju naše indicije da ima puno neotkrivenog - rekla je Pandžić i podsjetila da su 2019. godine evidentirali prvi skelet u zapadnom dijelu građevine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.