BIH

Tužioci Sarićku instruirali duže od 30 sati!

Radončić: Narušeno mu pravo na odbranu

A. ALJIMI – M. AŠČIĆ

7.2.2018

Odbrane optuženih u predmetu koji se u Sudu BiH vodi protiv Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, od uprave Suda BiH zvaničnim putem pribavile su dokument u kojem je zabilježeno da je Azra Sarić u prostorijama Tužilaštva u više navrata boravila duže od 30 sati. Rečeno je to tokom današnjeg nastavka suđenja Radončiću.

Samo dok je svoj iskaz davala u sudnici, Sarićka je prije svakog ročišta odlazila kod tužioca, gdje je ukupno provela 18 sati i 30 minuta, a ironija je da je njeno svjedočenje u sudnici trajalo deset sati.

Kontaminiran svjedok 

Ovaj dokaz odbrane upućuje na to, što je mišljenje i advokata, da je Azra Sarić prekomjernim posjetama Tužilaštvu duboko kontaminiran svjedok te da su njeni iskazi zagađeni zbog utjecaja tužilaca.

Tužilaštvo je ovakvim postupcima odbrane optuženih stavilo u podređen položaj, jer neprimjereni sastanci sa svjedokinjom Sarić nisu snimani niti su o njima sačinjeni zapisnici. Sarićka je s tužiocima razgovarala nekada i po duže od četiri sata dnevno, kao naprimjer 16. maja 2015. godine.

Time je direktno, prema stavu odbrana, narušen princip „jednakosti oružja“ u ovom postupku, a naročito zbog toga što za te sastanke nisu znali ni Sud ni odbrane.

- Azra Sarić u Tužilaštvo je dolazila i prije svakog svog svjedočenja. Postavlja se pitanje šta je tamo govorila. Od nje su prikupljali informacije o kojima odbrana ništa ne zna. Šta je ona u ovom postupku, svjedok ili saradnik Tužilaštva!? Mi, jednostavno, kada se pogleda ovaj izvod o njenim posjetama Tužilaštvu, nismo imali jednako oružje da se branimo u ovom postupku – pojasnila je advokatica Mirna Delalić, tražeći da u sudski spis budu uvršteni transkripti sa Sarićkinog svjedočenja na Kosovu te da se ona više ne poziva kao svjedok.

Tužiteljica Elvira Stanojlović na ovaj dokaz odbrane nije imala nikakav odgovor, osim što je kazala da ga vidi prvi put.


Hjuz: Nezakonito komentira presudu u Prištini. Hjuz: Nezakonito komentira presudu u Prištini

Tužilac Hjuz je  pravni diletant 

Asim Crnalić, šef tima Radončićeve odbrane, odgovorio je danas novinarima nakon okončanog ročišta na pitanje šta misli o presudi na Kosovu te izjavama postupajućeg tužioca Endrua Hjuza (Andrew Hughes).

- Razumijem da Hjuz može biti nezadovoljan, jer je u tom postupku poražen i to uvjerljivo. Rezultat je 8:1 za odbranu. Međutim, ne mogu razumjeti da tužilac javno govori da je svjedok kojeg je on pozvao u sudnicu počinio, odnosno supočinio krivično djelo koje je on na teret stavio gospodinu Keljmendiju u tački 1 optužnice. Dakle, to je, prema mome mišljenju, pravni diletantizam i neodgovornost jednog pravosudnog funkcionera – rekao je Crnalić.


Crnalić: Hjuz je ljut jer je gubitnik. Crnalić: Hjuz je ljut jer je gubitnik

On smatra da je Tužilaštvo BiH vršilo pritisak na Azru Sarić.

- Ako je neko vršio utjecaj na svjedokinju Sarić, onda je to radilo Tužilaštvo, jer Tužilaštvo ima pravo pripremiti svjedoka, ali nema pravo kapacitirati svjedoka. Dakle, 30 sati pokloniti jednom svjedoku koji ovdje tereti optuženike izaziva ozbiljnu sumnju. Ja se pitam šta su oni nagovarali Sarić u tih 30 sati razgovora. Svaki razuman čovjek bi sebi postavio takvo pitanje – kazao je Crnalić.

Jusufović: Predsjedništvo BiH i Izetbegović su bili nadležni za imenovanje ambasadorice 


Jusufović: Imenovanje ambasadorice bilo iznenada. Jusufović: Imenovanje ambasadorice bilo iznenada


Muniba Jusufovića, funkcionera SBB-a i dugogodišnjeg političara s velikim iskustvom, tužiteljica Stanojlović danas je unakrsno ispitala.

Jusufović je pojasnio da se dugo godina bavi politikom te da je bio jedan od osnivača više političkih stranaka u BiH. Jusufović je na pitanje tužiteljice kazao da je u potpunosti bio upoznat s kadrovskom politikom SBB-a, kao i svim prijedlozima ove stranke za odgovarajuće pozicije koje su im pripale koalicionim sporazumom sa SDA.

On je danas precizno pojasnio da u koalicionim dogovorima raspodjele mjesta ambasadora nisu bile tema niti se o njima razgovaralo, već da je to isključiva nadležnost Predsjedništva BiH i Bakira Izetbegovića, kao bošnjačkog člana.

Na pitanje tužiteljice Jusufović kazao je da je upoznat s imenovanjem Nerimane Hadžijahić za ambasadoricu u Sloveniji na sjednici Predsjedništva BiH, te da se to dogodilo iznenada i bez zvaničnog prijedloga SBB-a.

- Nisam mogao znati koje su bile tačke na sjednici Predsjedništva BiH, ali znam iz medija da se imenovanje desilo iznenada – rekao je Jusufović.

Tužiteljica je svjedoka pitala je li obavezno prilikom nečijeg imenovanja da uz prijedlog bude popunjen obrazac stranke koja ga predlaže te je li mu poznata forma tih obrazaca.

- Ja sam kreator tih obrazaca. U njemu se sadrži prijedlog, što je najbitnije, a u uz to se može priložiti CV, ali i ne mora. Tu je najvažnije da mora postojati zvaničan prijedlog stranke – pojasnio je Jusufović.

Tužiteljica je pokušala diskreditirati ovog svjedoka spočitavajući mu da je prije 20 godina osuđen za zloupotrebu službene dužnosti.

- To je bilo prije 20 godina. Kupio sam odijela za naše poslanike u Skupštini RS jer se 1997. radilo o humanitarnom pristupu. Taj predmet bio je politički. Moja kazna kasnije je ukinuta. Vadio sam uvjerenje o nekažnjavanju i tamo fino piše da nisam osuđivan i da se protiv mene ne vodi nikakav postupak – pojasnio je Jusufović.

Zatraženo privođenje svjedoka Elvira Džibrića 

Nakon što je Sudsko vijeće utvrdilo da svjedok Elvir Džibrić izbjegava da se pojavi pred Sudom na poziv odbrane, advokati odbrane zatražili su da bude priveden.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović također je bila stava da ovaj svjedok izbjegava da se pojavi u sudnici. To je bilo naročito vidljivo iz njegovog opravdanja za nedolazak na današnje ročište. On je, naime, opravdanje poslao faksom iz Lukavca, a u njemu tvrdi da je na privremenom radu u Njemačkoj. To je prilikom dostave još jednog ranijeg poziva službeniku kazala i njegova majka. Sud će do narednog ročišta odlučiti hoće li biti izdat nalog za njegovo privođenje.

Naređenje Suda: Razgovori tužilaca  sa Sarićkom moraju se snimati 

Zbog neprimjerenih razgovora tužilaca sa svjedokinjom Sarić, a po prijedlogu advokatice Mirne Delalić, koja zastupa Bilsenu Šahman, Sud je donio procesnu odluku kojom se Tužilaštvu naređuje da se sa Sarićkom mogu sastajati samo u zgradi Suda BiH u prisustvu sudskog službenika Odjela za podršku svjedocima.

Također, svaki razgovor mora biti snimljen, a o tome moraju biti obaviještene odbrane, a ako se ukaže potreba, snimak će biti emitiran u sudnici. Tužioci, također, sa Sarićkom ne smiju razgovarati o njenom svjedočenju na Kosovu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.