BIH

Đozo: Zaštiti autohtonu vrstu golubova

Fena

Fena

8.2.2018

Predsjednik Udruženja Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "EDZUP" Sarajevo, Sejad Đozo inicirao je pokretanje procedure donošenja zakona na državnom nivou o zaštiti autohtonih vrsta golubova, ali i ostalih priznatih autohtonih vrsta u BiH.

Prema njegovim riječima nakon tematske sjednice posvećene uzgoju i zaštiti "sarajevskog goluba prevrtača" na kojoj je razgovarano o stvaranju uslova za povećanje broja kvalitetnih golubova i uzgajivača, kao i o mogućnostima nabavke kvalitetnih primjeraka tih golubova za golubarnik u Pionirskoj dolini.

Đozo je također istakao potrebu da se u savremenom novoizgrađenom golubarniku u Pionirskoj dolini nabave novi kvalitetni primjerci te autohtone vrste kako bi se, zbog reprodukcije koja bi se vršila pod stručnim nadzorom veterinara i uzgajivača, spriječilo njihovo izumiranje.

Profesor Veterinarskog fakulteta Velija Katica, također je naglasio da je potrebno organizirati škole za uzgajivače golubova sa ciljem ispunjavanja evropskih standarda u oblasti uzgoja i zaštite golubova, kao i potrebu informiranja o osnovnim zoohigijenskim i zootehnickim uslovima uzgoja te standardima ishrane golubova po kategorijama.

Katica je ukazao na nužnost trenutne inventarizacije uzgajivača i stvarnog broja golubova sa ciljem izrade kvalitetne baze podataka.

Na sjednici su, pored uzgajivača iz Sarajeva, bili prisutni i zaljubljenici tog hobija iz Doboja, Zenice, Tešnja, Visokog, kao i studenti Veterinarskog fakulteta iz Sarajeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.