BIH

Federacija izgubila "Energopetrol"!

M. AŠČIĆ

13.2.2018

Federacija je definitivno izgubila „Energopetrol“. Udio Vlade FBiH u ovoj firmi, koji je donedavno iznosio 22 posto, od 1. februara iznosi svega osam posto!

Rezultat je to nove dokapitalizacije „Energopetrola“ od zagrebačke INA-e, većinskog vlasnika ovog nekadašnjeg bh. naftnog giganta. Kapital kompanije tako je novim emisijama dionica povećan za 131 milion KM i sada iznosi 199,6 miliona KM.

Izdali rješenje

Na to je naš list posljednjih mjeseci konstantno upozoravao. Prema rješenju Komisije za vrijednosne papire FBiH, emitirano je 10.480.000 dionica po cijeni od 12,50 KM. Ova komisija 1. februara je izdala i rješenje kojim odobrava povećanje kapitala i upis promjene u registru emitenata.

Time je INA ukupan udio u „Energopetrolu“ s prijašnjih 68,6 posto povećala na 88 posto. Prema ovoj računici, mali dioničari imaju svega četiri posto udjela, a ranije su imali 11 posto. Ukupno s vladom imaju udio od svega 12 posto.

Odluku o dokapitalizaciji donio je 26. septembra prošle godine Nadzorni odbor „Energopetrola“, a kasnije ju je odobrila i Skupština društva. Vladin predstavnik u ovoj firmi Hermedin Zornić bio je protiv te odluke, ali je preglasan.

On za „Avaz“ tvrdi da je Vladu FBiH i premijera Fadila Novalića upozoravao na ovakav scenarij, ali da nije bilo nikakve reakcije. Ističe da je i o promjeni novog udjela prije nekoliko dana opet informirao Vladu. Kaže da je sada kasno i da je Federacija definitivno ostala bez značajnog udjela u kompaniji.


 Srozali kompaniju

- INA je već uplatila ovaj iznos. Dali su 131 milion KM, ali to je naš novac. Pa ja sam tvrdio i ranije da su srozavali kompaniju da bi oborili cijenu dionica. Što nisu izvršili dokapitalizaciju kad je cijena bila 120 KM po dionici. Nikad nisu uložili ni obećanih 150 miliona KM - kaže Zornić.

 Svjesno pravili gubitke

- Sada, kada su gubici godinama pravljeni i kada je zbog toga istopljen kapital, INA je, ustvari, novcem „Energopetrola“ dokapitalizirala ovu firmu. Akumulirani gubitak iznosio je više od 209 miliona KM. Gubici su iz godine u godinu bili sve veći. Upozoravali smo da su davno ispunili normu da idu u stečaj - kaže Zornić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.