BIH

Čak 45,5 posto testiranih uzoraka pozitivno na H1N1: Svinjska gripa dramatično se širi!

Za sedam dana ljekaru se javilo 1.739 osoba

A. NUHANOVIĆ

14.2.2018

Gripa se u našoj zemlji i dalje širi. Na licu mjesta jučer smo se uvjerili da ljekari imaju pune ruke posla, a pacijenti im se javljaju s upalom grla, curenjem nosa, kašljem, slabošću, povišenom temperaturom i bolovima u mišićima, što su glavni simptomi sezonske gripe.  

No, kako su nam kazali neki od ljekara, ima i pacijenata s upalom pluća, a mnogi su zadržani na liječenju.

Nema epidemije
 

Da gripa hara, potvrđuju i iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, a u njihovim sedmičnim biltenima navedeno je da se od 29. januara do 4. februara ljekaru javilo 1.739 osoba sa simptomima sličnim gripi.

Od početka sezone do sada registrirana je čak 15.961 takva osoba. No, uprkos ovim dramatičnim podacima, još nije proglašena epidemija na nivou države, entiteta ili kantona.

- Prema prispjelim podacima, broj oboljelih sa simptomima sličnim gripi u Federaciji BiH veći je nego prethodne sedmice, kada smo imali 1.328 prijavljenih. Obolijevaju svi, najviše mala djeca i školarci – navode iz Zavoda.

Od svih uzoraka poslanih na Kliniku za mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), 84,6 posto je pozitivno na virus gripe.

- Od toga je 54,5 posto virus gripe tip B i 45,5 posto virus gripe A H1N1, poznatiji kao svinjska gripa – navodi se u podacima Zavoda.

Prati se situacija 

Ljekari su izrazili bojazan da će broj oboljelih rasti i u narednom periodu, s obzirom na to da svake godine u februaru imaju najviše pacijenata, a epidemija jenjava tek od sredine marta. 

Epidemiolozi tvrde da nema mjesta panici, dodajući da se prati situacija, odnosno broj oboljelih i novootkrivenih slučajeva, te da je aktivnost virusa kao i ranijih godina.  

15.961 osoba od početka sezone javila se ljekaru sa simptomima gripe

FAKTI 

- Simptomi H1N1 (svinjska gripa) su: visoka temperatura, glavobolja, suhi kašalj, bol u grlu, bol u mišićima i zglobovima, opća malaksalost, otežano disanje i brzo umaranje

- Virus H3N2 (ptičija gripa) najrasprostranjeniji je bio 2012/2013., 2007/2008. i 2003/2004. godine i imao je najvišu stopu smrtnosti u protekloj deceniji 

- Tip B – ova gripa daje relativno blažu kliničku sliku nego tip A


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.