BIH

''Avaz'' donosi imena: Među vojnim čelnicima i bivši fudbalski sudija

Mrković: Iz kopački na čelnu poziciju

M. AŠČIĆ

19.2.2018

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o razrješenju s dužnosti generala u Ministarstvu odbrane (MO) i Oružanim snagama BiH (OS) kojima su istekli mandati ili su stekli uvjete za penziju. Na njihova mjesta imenovalo je nove čelnike, ukupno njih 13, otkriva ''Avaz''.

Ovom odlukom potvrđeno je pisanje našeg lista da će na mjesto generalpukovnika Ante Jeleča, sada već bivšeg načelnika Zajedničkog štaba OSBiH, koji je otišao u penziju, biti imenovan njegov dosadašnji zamjenik, generalmajor Senad Mašović. 

Prema novoj strukturi imenovanja, koja je bila prijedlog MOBiH, za Mašovićeve zamjenike Predsjedništvo BiH potvrdilo je imenovanja brigadnih generala Ivice Jerkića i Gojka Kneževića.

No, ''Dnevni avaz'' donosi imena i ostalih 10 generala koji su imenovani na rukovodeće vojne pozicije. Tako je Predsjedništvo BiH za komandanta Operativne komande potvrdilo imenovanje Radovana Ilića, a njegovi zamjenici su generali Kenan Dautović i Tomo Kolenda.

Brigadni general Marko Stojčić imenovan je za komandanta za podršku, a zamjenici su mu Rusmir Mrković, bivši fudbalski sudija koji je ranije sudio u Premijer ligi BiH, te brigadni general Zoran Dunović.

Brigadni general Mirsad Ahmić postavljen je odlukom Predsjedništva BiH na dužnost Glavnog inspektora pri Ministarstvu odbrane, dok je za komandanta 5. pješadijske brigade postavljen Emir Kliko, a za čelnika 4. pješadijske brigade Zdravko Rezo.

Novo ime među čelnicima OSBiH, osim Mrkovića, Klike, Reze i Dunovića, je i Radovan Jović, koji je postavljen za komandanta 6. pješadijske brigade. Svi su oni imenovani na četverogodišnji mandat.

Ko je sve penzionisan

Osim Jeleča, prema informacijama ''Avaza'', pezionisani su i generali Mirko Tepšić, Husein Tursunović, Enes Husejnović, koji je obavljao dužnost glavnog inspektora u Ministarstvu odbrane, te general Dragan Vuković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.