Vojnicima kupuju mesa za 939.722 KM

OTKRIVAMO Ministarstvo odbrane raspisalo veliki tender

Vojnicima kupuju mesa za 939.722 KM

Ministarstvo odbrane (MO) BiH raspisalo je tender za nabavku hrane prve klase za potrebe Oružanih snaga (OS) BiH, a vrijednost ugovora na tri godine, s uračunatim PDV-om, iznosi 939.722 marke, otkriva „Avaz“.

Halal program

Ovaj tender, koji je objavljen i na Portalu javnih nabavki, podijeljen je na pet lotova, a MOBiH, između ostalog, kupuje za potrebe OSBiH juneće i goveđe meso, svježu ribu, ali i svježu junetinu i janjetinu te meso s halal programom.

Prema raspisanom tenderu, ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 803.184 marke, a sporazum će biti potpisan samo s jednim ponuđačem.

Tako MOBiH za polutrajne juneće i goveđe proizvode daje 173.333 KM, bez uračunatog PDV-a. Za iste proizvode, ali s halal programom, bit će utrošeno i 128.717 maraka, navodi se u pozivu koji je otvoren do 1. septembra.

Kada je u pitanju nabavka svježe ribe, za ovu namjenu planiran je iznos od 110.256 maraka.

Navedena skladišta

Za svježe juneće i janjeće meso ukupno će biti utrošeno 390.876 maraka, s tim da je vrijednost jednog lota 195.834 KM, jer je u proceduri i nabavka svježeg junećeg i janjećeg mesa prema halal programu.

U tenderu je navedeno da je meso potrebno izručiti u skladišta u Butilama, Rajlovcu, Čapljini, Banjoj Luci i Tuzli.

Istraga o nabavci 27 tona ribe

Istražni organi BiH već mjesecima provjeravaju ko je i po čijem nalogu, a o čemu smo pisali prije tri godine, nabavio 27 tona konzervirane ribe kojoj je istekao rok trajanja.

Ista je situacija s desetinama litara soka kojem je istekao rok još kada je kupljen od jedne firme u Srbiji.

390.876 KM za juneće i janjeće meso

110.256 KM za svježu ribu

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

TAGOVI

MOBiH OSBiH
Povezano
NA VRH