BIH

Ukazano na značaj prevencije i nadzora kardiovaskularnih bolesti

Piše: L. Š.

21.2.2018

Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH danas je na Akademiji nauka i umjetnosti BiH organizirao javno predavanje iz oblasti "Sistemskog pristupa nadzoru kardiovaskularnih bolesti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti".

O ovoj aktuelnoj temi govorili su predsjednica Odbora Senka Mesihović–Dinarević, Aida Ramić–Čatak predstavnica iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu i Zaim Jatić, doktor porodične medicine.

S obzirom da su kardiovaskularne bolesti, bolesti srca i krvnog sistema glavni uzrok invalidnosti i prerane smrti cijelog društva, predavanje je imalo veliki odziv kako doktora iz raznih bolesti, tako i mladih, ali i velikog broja studenata. Doktor Jatić je skrenuo pažnju na značaj preventivnih mjera kada su u pitanju ove bolesti.

- Kardiovaskularne bolesti su danas jako aktuelna tema i mora se probuditi svijest u društvu o tome. Bez partnerstva i osjećaja povjerenja porodični doktor ništa ne može uraditi - kazao je Jatić, te dodao da su preventivne mjere ključne kada su u pitanju ove bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.