BIH

Optužnica u predmetu "Rover": Krijumčarili drogu i dobili 25.000 KM

Saopćenje Tužilaštva BiH

22.2.2018

Troje optuženih terete se da su kao dio organizirane grupe učestvovali u krijumčarenju veće količine opojne droge marihuana - skank iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv: Srebrenka Balavca, Smaile Balavac, te Nikole Hrstića.

Optuženi se terete da su tokom 2017. godine, kao dio grupe koju je organizirao optuženi Srebrenko, učestvovali u krijumčarenju i daljoj prodaji na ilegalnom narkotržištu u BiH, veće količine opojne droge marihuana - skank, koju su nabavljali od njima poznatih osoba s područja Crne Gore, te nakon toga krijumčarili na područje Bosne i Hercegovine i vršili prepakiranje i dalju distribuciju na području Mostara, Hercegovine i BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su u dva navrata prokrijumčarili u BiH najmanje devet kilograma opojne droge marihuana - skank, koju su prodali na području BiH, za iznos od oko 25.000 KM, a pretresom objekta koji su koristili optuženi, pronađena je i oduzeta opojna droga marihuana, u količini od oko jednog kilograma.

Optuženi se terete za kazneno djelo neovlaštenog prometa opojnih droga iz člana 195. KZ BiH.

Također, prilikom pretresa objekta koji koriste optuženi Srebrenko Balavac i Smaila Balavac , pronađena je i oduzeta prepravljena vojna puška i jedna bomba M-75, čija nabavka i držanje građanima nikako nisu dozvoljeni, te se navedeni terete i za kazneno djelo nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. KZ FBiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH - saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.