BIH

SDA direktori sakrili 60.000 KM mita!?

M. Aš

23.2.2018

Općinski sud u Sarajevu prihvatio je jučer prijedlog Tužilaštva KS i odredio jednomjesečni pritvor uhapšenima u predmetu "Balkan", Nerminu Drndi (SDA) i Hajrudinu Djedoviću (SDA), čelnicima Direkcije za puteve KS.

Pritvor im je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi ponovili krivično djelo, prikrivali dokaze i utjecali na svjedoke.

Oni se sumnjiče za primanje mita i namještanje tendera, a čelnike Direkcije prijavio je Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo.

Osumnjičenom Benjaminu Kardašu, rukovodiocu Službe za javne nabavke u "Vodovodu i kanalizaciji" (ViK), koji se tereti da je skupa s Drndom i Djedovićem dijelio novac koji su dobivali namještanjem tendera, određena je zabrana obavljanja poslovnih aktivnosti.

Tužilaštvo KS sumnjiči ih da su od sredine 2016. do kraja 2017. godine, od firmi koje su angažirali na održavanju puteva uzimali tri posto novca od naplaćenih faktura.

Tužioci su na ročištu pri prijedlogu za određivanje pritvora kazali da je Drnda sakrio novac koji je primao kao mito i da je Tužilaštvo obmanuo gdje se on nalazi, dajući im krivi trag.

Nezvanično iz izvora bliskih istrazi saznajemo da je Drnda uzeo i sakrio oko 60.000 maraka mita, ali da ne želi otkriti lokaciju. Taj iznos, navodno, odnosi se samo na prvi dio istrage, čime će iznos novca koji su SDA direktori uzeli mitom, na kraju biti veći od 100.000 maraka.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.