BIH

Obilježena 14. godišnjica pogibije Borisa Trajkovskog

M. H.

26.2.2018

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na Matića brdu, na Rotimlji kod Mostara, obilježena je 14. godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, koji je zajedno sa saradnicima i članovima posade stradao u avionskoj nesreći prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju.

Predstavnici makedonske vlasti, Grada Mostara i ostalih nivoa vlasti u BiH na taj način odali su počast državniku čije poruke žive i danas.

- Danas je prilika da se prisjetimo lika i djela Borisa Trajkovskog koji se silno zalagao za euroatlanske integracije Republike Makedonije, kao i cijelog regiona. Podržavao je intenzivnu regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose - kazao je, između ostalog, Zoran Sapurić, makedonski ministar za poboljšanje investicione klime.

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara, naglasila je da djela i politiku kakvu je vodio Trajkovski ne treba zaboraviti.

- Na ovaj način, svake godine Grad Mostar, zajedno s ostalim nivoima vlasti, prisjeća se ovog tragičnog događaja i odaje počast čovjeku koji je bio čovjek iz naroda, koji je promovirao prijateljstvo, regionalnu saradnju i euroatlanske integracije i koji je vjerovao u bolje sutra - dodala je Komadina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.