MATIĆA BRDO

Obilježena 19.godišnjica pogibije Borisa Trajkovskog

Bio je čovjek univerzalnih vrijednosti, rekao je Spasovski

Sa obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Meliha Smajkic

26.2.2023

Na Matića brdu, između Mostara i Stoca, danas je, polaganjem vijenaca i minutom šutnje, obilježena 19.godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog i njegovih saradnika.

On je te 2004. godine putovao na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostaru na kojoj su se okupili predsjednici država iz cijele regije.

Tragično doživljena pogibija

Pogibija Trajkovskog, koji je bio jedan od predvodnika regionalne saradnje doživljena je tragično, ne samo od makedonskog naroda već i cijele Evrope.

Na mjestu pogibije i danas je, kao i prethodnih godina, bila delegacija Vlade Sjeverne Makedonije predvođene ministrom unutrašnjih poslova, Oliverom Spasovskim.

- Kao i svake godine i ove, uz podršku bratske BiH obilježavamo ovu tužnu godišnjicu kako bismo odali počast za sve ono što je predsjednik Trajkovski, koji je bio čovjek univerzalnih vrijednosti, učinio. Njegove poruke pune poštovanja i ljubavi nisu bile usmjerene samo prema domovini, već prema svim državama u regionu - kazao je Spasovski.

Bio prijatelj BiH

Cvijeće na spomen-obilježje na Matića brdu položili su predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, a obilježavanju pogibije Trajkovskog prisustvovao je i ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić.

- Trajkovski je bio prijatelj BiH, prijatelj svih njenih naroda, čovjek koji je želio dobro svojoj zemlji, ali i cijelom regionu i koji je svoj radni vijek, kao predsjednik Republike, posvetio je širenju prijateljstva. Želim napomenuti da prijetljstvo BiH i Sjeverne Makedonije traje i trajat će zauvijek - poručio je Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.