BIH

Polarni val iz Sibira se nastavlja: Na planinama i -20 stepeni

Piše: A. S.

27.2.2018

Polarni val iz Sibira i dalje je prisutan u Bosni i Hercegovini, regionu, ali i u skoro cijeloj Evropi.

U utorak, 27. febuara, u Bosni oblačno vrijeme sa snijegom. Visina novog snježnog pokrivača od 1 do 10, u centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne od 5 do 15, lokalno i do 20 centimetara. U Hercegovini pretežno oblačno sa susnježicom i snijegom. U Hercegovini padavine postepeno prestaju poslijepodne, uz smanjenje oblačnosti na jugu i jugoistoku. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. 

Minusi u cijeloj BiH

Jutarnje temperature od -12 do -6, na planinama do -20, na jugu od -5 do 0, a dnevne od -8 do -4, na jugu od 0 do 4 stepena.

U srijedu, 28. februara, u Hercegovini i na jugozapadu Bosne pretežno sunčano. U ostatku Bosne oblačno. Ponegdje u Bosni sa slabim snijegom. 

Jutarnje temperature od -16 do -10, na planinama do -20, na jugu od -7 do -2, a dnevne od -8 do -2, na jugu od -1 do 3 stepena.

Prvog dana marta, u četvrtak, pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima sa snijegom. U Hercegovini u večernjim satima očekuje se prelazak snijega u kišu. 

Jutarnje temperature od -17 do -11, na jugu od -6 do -1, a dnevne od -5 do 1, na jugu od 2 do 6 stepeni.

U petak, 2. marta, oblačno vrijeme. U Bosni sa snijegom, a u Hercegovini s kišom. Padavine prestaju krajem dana i u večernjim satima. 

Jutarnje temperature od -8 do -2, na jugu od 1 do 5, a dnevne od -3 do 1, na jugu do 2 do 8 stepeni.

U Evropi se broje mrtvi

Četiri osobe smrtno su stradale od petka navečer u Poljskoj, čime se broj mrtvih zbog hladnoće popeo na 48 od novembra, prema informacijama poljskih vlastima. Temperature su pale tokom noći s nedjelje na ponedjeljak do -26,2 stepena u Goldapu.

Tri osobe umrle su unazad tri dana u Litvaniji, prema novinskoj agenciji Baltic News Service. Temperature su pale do -24 stepena tokom proteklog vikenda.

U Francuskoj je dvoje beskućnika pronađeno mrtvo, jedan u nedjelju u Valenseu, a drugi u petak u pariskom području.

U Hrvatskoj i Rumuniji zatvorene su brojne škole, dok je u Bugarskoj izdat crveni meteoalarm. Kod Salcburga su izmjerena -23, u okolini Berlina -27 stepeni. Vlasti se bore da beskućnike (ima ih oko 3.000) smjeste u tople prostorije, kojih je vrlo malo. 

U Rusiji se najveća hladnoća tek očekuje, dok je u Švedskoj, recimo u Štokholmu, -20 stepeni. Ova sedmica bi u Velikoj Britaniji mogla biti “najhladnija” unazad nekoliko godina. Tamošnji mediji zahladnjenje nazivaju “Beast from the east”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.