BIH

Bosić: "Bošnjački jezik" je službeni jezik u ustavima nekih kantona u FBiH

A. Kuburović/Avaz.ba

Avaz.ba

27.2.2018

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i član SDS-a Mladen Bosić održao je danas u Sarajevu konferenciju za novinare.

On je potvrdio da je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi kantonalnih ustava u entitetu Federacija BiH, a koji ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni srpski jezik i ćirilično pismo.

- Iskoristio sam ustavno pravo. Očekujem da Ustavni sud u najkraćem roku da svoje mišljenje - kazao je Bosić.

Istaknuo je da je pitanje jezika u BiH dugi niz godina političko, a ne lingvističko pitanje i da je to priča iz vremena Jugoslavije, a da se ovakvim temama želi ukloniti fokus s pravih problema.

Na konferenciji za medije rekao je da se u odredbama određenih ustava kantona u FBiH jasno navodi da su Bošnjaci i Hrvati konstitutivni narodi, a da su službeni jezici kantona bosanski i hrvatski. On je rekao da se u pojedinim ustavima kantona navodi da su službeni jezici "bošnjački" i hrvatski jezik. 

Kako je kazao, nada se da će Ustavni sud BiH osigurati jednaka prava Srba u pet kantona u entitetu Federacija BiH. 

- Tražim da se uvede, pa makar da se zove "jezik kojim govori srpski narod" - rekao je on.

Naglasio je i da kantoni do sada nisu pokazali nikakvu sposobnost da se uhvate u koštac s ovim problemom, s obzirom na to da su predstavnici hrvatskog naroda glasali protiv konstitutivnosti Srba.

Na pitanje da li će učiniti nešto po pitanju položaja Bošnjaka i jezika u RS, Bosić je kazao da Ustav RS jasno kaže da su službeni jezici u ovom entitetu jezici kojim govore Bošnjaci, Hrvati i Srbi. 

- Koliko znam u RS je to pitanje naziva jezika u Ustavu RS riješeno tako što se kaže da su zvanični jezici u RS jezici kojim govore Srbi, Bošnjaci i Hrvati. Zbog ovih vještačkih sukobljavanja oko naziva jezika takva je formulacija u Ustavu RS. Ja govorim srpskim, bošnjačkim jezikom govore Bošnjaci, ali nemam ništa protiv da svako svoj jezik zove kako misli da treba i da mu u dokumentima stoji naziv njegovog jezika - rekao je on.

On je kazao da se jezik Bošnjaka na srpskom jeziku zove "bošnjački jezik", ali da on nema ništa protiv toga da narodi nazivaju svoj jezik kako god hoće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.