BIH

BANU će pomoći publikaciju jezičkog blaga BiH

Piše: E. H.

27.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Foto: F. Fočo

Kongresna dvorana hotela Radon Plaza bila je ispunjena do posljednjeg mjesta tokom javne tribine "Maternji jezik – stub državnosti Bosne i Hercegovine" koju je organizirao Općinski odbor SBB-a Novi Grad Sarajevo.

Ovom prilikom prisutnima se obratio i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) akademik Muhamed Filipović, koji je, govoreći o bosanskom jeziku, kazao da je jezik kuća bitka.

- Naš jezik imao je sudbinu kao i mi da su nas negirali. Naše komšije upravo su bosanski jezik uzele za osnovu svojih jezika. Srpsko-hrvatski jezik baziran je na južnom narječju, a taj termin je upotrijebljen upravo da se ne kaže bosanski – pojasnio je Filipović.

Dodao je da se negiranjem bosanskog jezika negira i postojanje Bošnjana, onih koji su postali Bošnjaci.

- Stoga podržavam projekt koji vodi BANU da se mi konačno prema našem jeziku počnemo odnositi sa stanovišta nauke. Dakle, da organiziramo izradu rječnika svih vrsta i da publiciramo naše jezičko blago – naglasio je Filipović.

Džavid Begović istaknuo je da je jezik stub državnosti svake zemlje, te da je on osnov za naciju.

- Međutim, kod nas se negira bosanski jezik od jednog dijela BiH. U cijelom svijetu se priznaje bosanski jezik osim u BiH, što je veliki paradoks. Oni koji ne prizanju bosanski jezik svjesni su da bez jezika nema nacije, a bez nacije nema države. Pošto imaju divergentnu politiku da rastaču BiH i žele da je rastoče, onda je to jedan od puteva kojim to žele postići. Mi smo odustali od toga da branimo bosanski jezik, već smo ga odlučili normirati. Pokrenuli smo projekt novog pravopisa u okviru BANU, na kojem rade najeminentnija imena iz oblasti lingvistike, a projekt predvodi akademik Dževad Jahić – pojasnio je Begović.

Akademik Dževad Jahić istaknuo je da Bosna i Hercegovina ima svoj jezik i da je on među slavenskim jezicima najslojevitiji.

- Negiranjem jezika se negira državnost, porijeklo, duh, biće, sve dok se ne dođe do individue. Najveći autoriteti iz Srbije i Hrvatske danas iznose smiješne tvrdnje o bosanskom jeziku, ali to su laičke formulacije. Negiraju nešto što uopće ne poznaju, ali to je njihov odnos prema našoj državi – kazao je Jahić.

Dodao je da pitanje jezika treba odvojiti od pitanja politike, ili, bolje rečeno, politikanstva u svakodnevnom životu.

- Država treba izdvojiti više sredstava za istraživanja bosanskog jezika, ne kako bi izmislili nešto nego kako bi iznijeli istinu – naglasio je Jahić.

Tribina je organizirana povodom Dana nezavisnosti BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.