BIH

Junker se obratio u Parlamentu BiH: Vaša budućnost je EU

A. Kuburović

Piše: E. Ma.- M.R.S.+

28.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) obratio se članovima Parlamentarne skupštine BiH na zajedničkoj sjednici oba doma vrhovnog organa zakonodavne vlasti.

On je rekao da mu je zadovoljstvo da se danas obrati građanima BiH.

- Pozdravit ću građane ove lijepe zemlje, jer ste ovdje zbog njih. Pozdravljamo vaš narod - kazao je Junker.

On je rekao da je u velikoj mjeri vezan za evropsku perspektivu BiH.

Ujediniti snage

- Ovaj put kojim ste krenuli je prirodni put za BiH i zajedno trebamo poboljšati i konsolidirati geografiju Evrope. Vaša budućnost je EU i svaka država mora nešto učiniti. EU je zajednica vrijednosti i na tome se temelji sva buduća integracija. Ovo je vaš izbor, koji je učinila svaka država članica EU. Vaš izbor je zahtjevan. U EU integraciji nikada nećete ništa postići ako ništa ne date. EU put treba napore, od građana, političkih vođa kako biste obavili reforme. Te reforme traže vaši građani, da premostite razlike, da govorite jednim glasom - rekao je Junker.

Dodao je da, kada postoje razlike, to vodi ka paralizi, zakašnjenju, a to nije dobro za građane.

Kazao je da se na ovaj proces gleda kao na tehnički, a ovdje se radi o pristupu duhu.

- To je način na koji bismo živjeli zajedno. Radi se o jednom političkom projektu i trebaju se ujediniti sve snage i administrativni resursi, ali više od svega potrebna je želja da učinite sve potrebno kako biste postali članica EU - istaknuo je.

Potcrtao je da je izbor da BiH krene ka EU, izbor za buduće generacije.

On je rekao da je lično vezan za evropski put BiH. 

- Ovaj put, put kojim ste krenuli je jedan prirodoni put za vašu državu jer vi jeste integralni dio Evrope, evropske kulture, historije i mi zajedno trebamo poboljšati i konsolidirati geografiju Evrope. Vaša budućnost je u EU. To je EU koja se temelji na temeljnim vrijednostima. EU je zajednica vrijednosti i na tome se temelji sva buduća integracija - rekao je Junker.

Kazao je da se na ovaj proces gleda kao na tehnički, a ovdje se radi o pristupu duhu.

- To je način na koji bismo živjeli zajedno. Riječ je o jednom političkom projektu i trebaju se ujediniti sve snage, administrativni resursi, ali više od svega je potrebna želja da učinite sve potrebno kako biste postali članica EU - istaknuo je.

Potcrtao je da je izbor BiH da krene ka EU, izbor za buduće generacije.

- I zbog toga se želim obratiti mladosti BiH. Dugujemo im da se angažiramo snažno, s uvjerenjem i da provedemo sve potrebne reforme kako bi smo imali održivu budućnost - dodao je Junker.

Podsjetio je da će 35 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, 24 godine od kraja rata, u Sarajevu u februaru 2019. biti Olimpijski zimski festival mladosti.

- Olimpijski duh vratit će se u BiH, u Sarajevo. Jedan od prvih ciljeva je da mlade sportaše cijele Evrope nauči ideale, kao što su poštivanje, tolerancija, lojalna konkurencija. Olimpijski duh je blizak evropskom - dodao je Junker.

Naglasio je da je Evropa više od jednog velikog unutrašnjeg tržišta, od institucija vlasti, te da ona jeste i ostat će u temelju mirovni projekt.

Različitosti obogaćuju

- Evropa je ujedinjenje energije i talenta, mogućnost da živimo i radimo zajedno, to je svakodnevna saradnja. Ali nas uči puno toga o nama samim i od nas traži da gledamo dalje od kulturnih razlika, razlika jezika, da nađemo harmoničnu koegzistenciju - kazao je Junker i dodao da se treba prestati govoriti o sjedinjenim evropskim državama, jer to nisu.

- Mi smo Evropljani. Ne želimo jednu evropsku državu, želimo zadržati svoje posebnosti, tradicije. U Evropi imamo različitosti i one obogaćuju. Ja volim biti Luksemburžanin, ali i Evropljanin, i zato je potrebno da živimo u miru, redu, sigurnosti, u Evropi. Takav patriotizam nema veze s nacionalizmom koji je otrov, mržnja drugih. Revoltiran sam kad političke stranke drže ksenofobične govore i borit ću se protiv toga - poručio je Junker.  

Podsjetimo, ranije su predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predali predsjedniku Evropske komisije Junkeru odgovore BiH na Upitnik EK. 

Tim povodom, danas je u službenu posjetu BiH stigao i evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johanes Han (Johannes Hahn).

Vladavina prava nije opcija nego obaveza u EU

Junker je poručio da „vladavina prava nije opcija nego obaveza u EU“, te se osvrnuo na izmjene Izbornog zakona u BiH.

- Ustavni sud BiH utvrdio je da postoje određeni problemi i treba ih brzo riješiti - kazao je Junker.

Poručio je da upravljati zajednički znači tražiti kompromis, te da ne možemo izgraditi budućnost ako građani ne budu u središtu političkog djelovanja.

Pozvao je političare u BiH da ujedine energiju i osnaže koordinaciju.

-  To podrazumijeva i otvorenu demokratiju. Ona ne postoji bez kompromisa i smisla za saradnju. Ne možete odgovoriti na izazove iz budućnosti ako ostanete na ideološkim pozicijama. Morate pokrenuti  niz reformi - rekao je Junker i dodao da se trebaju zaključiti svi sukobi prije pristupa EU.

- Za Evropu treba strpljenja i uvjerenje. Živjela Bosna i Hercegovina, živjela Evropa - zaključio je Junker.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.