BIH

Solak: Svi imamo isti cilj, a to je zaštita i spašavanje života ljudi

F. Fočo

A. Č.

5.3.2018

Foto: F. Fočo

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite FBiH, danas je u Sarajevu održana svečana sjednica Federalnog štaba civilne zaštite.  

Tom prilikom dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama te nagrade civilne zaštite Plaketa civilne zaštite, Zlatna značka civilne zaštite i Pismena pohvala i Pismena zahvalnica.

Zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević čestitala je dobitnicima ovih priznanja, i istaknula da je njihova predanost, rad, umijeće, poduzetnost i hrabrost u akcijama zaštite i spašavanja života i zdravlja ljudi na različite načine doprinosili jačanju zaštite i spašavanja.

- Svrha Svjetskog dana civilne zaštite jeste promocija javne svjesnosti o civilnoj odbrani, civilnoj zaštiti i upravljanju u hitnim slučajevima kako bi se građani i civilno stanovništvo pripremili za zaštitu u slučajevima nesreće, te na taj način smanjio rizik od katastrofe – istaknula je Milićević.

Dodala je da je saradnja između svih organizacija civilne zaštite, vatrogasaca i različitih službi za spašavanje ključna za uredno i pravovremeno provođenje zaštite i spašavanja.

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite i direktor FUCZ-a Fahrudin Solak podsjetio je na neke od aktivnosti pripadnika FUCZ-a u protekloj godini, među kojima su gašenje požara na planini Čvrsnici. Naveo je i potragu za utopljenim mladićima u Miljacki i Bosni koja je, kako je kazao, bila najveća takvog obima u BiH, a i u regiji.

- Nadam se da će u ovoj godini biti manje intervencija. Sve dosadašnje aktivnosti ukazuju na to da možemo raditi zajedno, bez obzira na to iz kojeg smo entiteta, općine ili kantona, jer svi mi imamo isti cilj – rekao je Solak.

Najavio je da su u ovoj godini planirali i učešće u međunarodnim vježbama, gdje će predstavljati BiH, a jedna od njih je i NATO vježba, koja će biti održana u Beogradu.

- Nadam se da će nam to, prije svega, poslužiti da budemo spremniji i blagovremeniji u narednom periodu - kazao je Solak, te čestitao svim dobitnicima priznanja i nagrada Civilne zaštite.

Plaketu Civilne zaštite dobili su ronilački tim Ministarstva unutrašnjih poslova Češke i Nusret Helić.

Dobitnici Zlatnih znački civilne zaštite su Nedžad Bajraktarević, Dževdet Čamdžić, Senad Čolo, Avdo Degirmendžić, Bahrudin Husagić, Jasmin Imširević, Majda Kovač, Ivan Miličević, Velibor Lukin, Slaven Perić i Sabahudin Spahović.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su i pismene pohvale Civilne zaštite kao i pisane zahvalnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.