BIH

Ko će zaustaviti El-Šidijevo divljanje?

F. Fočo

Piše: K. KEŠMER

6.3.2018

Da bi elitno naselje iznad Sarajeva moglo završiti stotinjak metara niže, za stalne stanovnike Poljina nije ništa novo. Otkako su počele nicati vile i razna luksuzna zdanja, klizišta su postala normalna stvar. 

Ne vode računa

Da se zbog neispravne gradnje stvaraju klizišta, potvrdio je i nalaz geološkog preduzeća koje je izvršilo mjerenja na ovom lokalitetu. Utvrđeno je da je klizište nastalo gradnjom elitnog naselja „Poljine Hills“, investitora Sulejmana el-Šidija, saudijskog biznismena bliskog Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA.

- Kako ko dođe, počne kopati i praviti kućetinu. Samo se potkopava, nikakve zaštite, niko ni o čemu ne vodi računa - kaže nam Amir Avdibegović.

On na Poljinama stanuje već 20 godina. Živi od stočarstva.

- Imam nekih 60 ovaca, izvodim ih na pašu po ovim livadama. Sve ih je manje - navodi Avdibegović.

Kako kaže, već godinama gleda kako zbog neispravne gradnje nastaju klizišta koja ugrožavaju sigurnost svih stanovnika.

- Klizišta ima na nekoliko mjesta. Narod se žalio, ali niko ništa. Vidite, ovdje se čak jezero napravilo od otpadnih voda, jer niko ne vodi računa o tome. Voda teče ulicom i normalno je da će se, kad-tad, zemlja početi pomjerati – ističe Avdibegović.

Pozvali eksperte

Ermin Kekić, koji je zastupnik vlasnika jedne od parcela koja graniči s „Poljine Hillsom“, kazao nam je da su se na žalbe stanovnika oglušili i vlasnici, odnosno izvođači radova na „Poljine Hillsu“, ali i iz Općine Vogošća, kojom rukovodi Edin Smajić (SDA). Zbog svega toga, kako kaže, na teren su izveli eksperte da obave mjerenje.

- Žalili smo se i nikom ništa. Ovo je katastrofa što rade. Još nas ubjeđuju da je sve O. K., da ovo što se zemlja odronjava, što je put propao, nije ništa. Ne žele ni čuti da nešto učine, da poprave štetu koju su napravili - kazao nam je Kekić.

Moguća i tužba

Kekić ističe kako je vrlo moguće da će vlasnici ugroženih parcela tužiti vlasnika i izvođača radova naselja „Poljine Hills“.

- Željeli smo normalno razgovarati, ali svi su se oglušili na naše zahtjeve. Ako bude potrebe, idemo na sud - navodi on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.