Poruke

Brisel nemoćan u migrantskoj krizi u BiH: Frontex čeka sporazum da bi pomogao

S. N.
08.03.2018 17:49

Foto: Lijerop: Dvije koordinirajuće tačke

Agencija Evropske unije za kontrolu granica i migracija Frontex pažljivo prati situaciju u Bosni i Hercegovini, ali ne može značajnije pomoći, poruka je iz Brisela upućena „Dnevnom avazu“.  

Odgovarajući na naše pitanje pomaže li ova agencija bh. vlastima u migrantskoj krizi koja postaje sve akutnija u našoj zemlji, iz Frontexa su nam rekli da u ovom trenutku u BiH imaju samo dvije povremene posmatračke misije.

- Da bismo mogli pružiti pomoć u punom kapacitetu, prema novom mandatu koji imamo, s državom koja nije članica EU moramo imati bilateralni sporazum. Sa BiH ga u ovom trenutku nemamo – rekao nam je Ton van Lijerop (Lierop), portparol Frontexa.

Pojasnio je da ova agencija ima pravo izvršnih operacija u punom kapacitetu i u državama izvan EU.

- Ako bismo sa BiH postigli sporazum, to bi nam dalo za pravo da u vašu zemlju pokrenemo misiju i pošaljemo svoje policajce s izvršnim ovlastima.

S obzirom na to da takvog sporazuma nema, prošle smo godine sa bh. vlastima dogovorili da uspostavimo dvije koordinirajuće tačke. Jedna je na Sarajevskom aerodromu, a druga na graničnom prijelazu Zupci, kod Trebinja. Na tom prijelazu radila su sedmorica naših stručnjaka za otkrivanje falsificiranih dokumenata i svojim su bh. kolegama pružali neophodnu pomoć i edukaciju. Njihov je mandat trajao od kraja juna do polovine septembra.

Ove godine poslat ćemo četvoricu eksperata na Sarajevski aerodrom i prijelaz Zupci – rekao je Lijerop.

NA VRH