BIH

Gabrijel razgovarao sa Crnatkom: Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu BiH

Fena

8.3.2018

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je danas u Berlinu s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Zigmarom Gabrijelom o nastavku procesa evropskih integracija BiH i regije, unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH pred Opće izbore s naglaskom na pregovore o izmjenama Izbornog zakona. 

Konstatirano je da su odnosi BiH i SR Njemačke dobri i bez otvorenih pitanja, a Crnadak je ocijenio susret veoma značajnim, zato što dolazi nakon prošlosedmične predaje odgovora na Upitnik EK i ulaska BiH u novu fazu procesa evropskih integracija u kojoj se očekuje dobivanje kandidatskog statusa i nakon toga početak pregovora s Evropskom unijom. U ovoj fazi, naglasio je Crnadak, neophodan je nastavak podrška prijateljskih zemalja.

Njemačka je, počevši od pokretanja njemačko-britanske inicijative koja je pomogla deblokadi procesa evropskih integracija regije, prepoznala važnost evropske perspektive regije, i konstantno i neupitno podržavala napredak Bosne i Hercegovine i regije zapadnog Balkana.

Dodao je da će daljnji napredak na evropskom putu BiH zavisiti i od toga hoće li biti popravljena opća klima i odnosi unutar BiH, a osobito koliko će se uraditi na jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije što nova Strategija EU za zapadni Balkan stavlja u prvi plan.

Istaknuo je zadovoljstvo posvećenošću Njemačke i EU evropskom putu Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana i jasnom porukom nove Strategije EU, kojom je potvrđen pristup mjerenja napretka svake zemlje na temelju individualnih postignuća i na temelju ispunjavanja kriterija.

Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH za daljnje jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6) i nastavak provođenja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, regionalne saradnje i vođenje politike dobrosusjedstva.

Gabriel je pozdravio predaju odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije i istaknuo da, prema novoj Strategiji EU, cijela regija ima priliku da napreduje i iskoristi zamah procesa ka evropskim integracijama.

Podsjetio je da Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu BiH te da će nastaviti aktivno podupirati njen reformski proces i transformaciju u demokratsku državu s vladavinom prava.

On smatra da perspektiva BiH za EU mora biti stvarna i opipljiva te da se u tu svrhu EU i njene države članice moraju snažno angažirati u prevladavanju prepreka i interesa koji usporavaju reforme.

Na sastanku je razgovarano i o Izbornom zakonu BiH, odnosu između BiH i NATO-a, regionalnoj saradnji kao i drugim aktuelnim temama u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.