BIH

Doktori medicine i stomatologije u HNK poručili: Vlada je danas jedna, sutra druga, mi ostajemo

M. Sm.

12.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Doktori medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 19. marta će stupiti u generalni štrajk.  

Kao svojevrsna uvertira prestanku rada, jutros je održana protestna šetnja od stadiona Pod Bijelim brijegom do zgrade Vlade HNK u Mostaru, kojoj su prisustvovale stotine ljekara od Konjica do Neuma, ali i studenti Medicinskog fakulteta u Mostaru te građani, koji su im željeli iskazati podršku.

S pištaljkama i transparentima poput onih ''Vaš život je u našim rukama'', ''Pregovore otvarati ili ustanove zatvarati'', ''Ako nemate vremena za ove, tražite doktore nove'', ljekari su željeli još jednom upozoriti nadležne u HNK na svoje zahtjeve. Oni traže, podsjetimo, posebne pregovore i poseban kolektivni ugovor, kao što su to dobile njihove kolege širom FBiH.

- Prozivaju nas da nešto krijemo. Krijemo to da želimo samo ono što su dobile naše kolege u sedam kantona, da i nama jednako ili makar približno bude kao i ostalim ljekarima u državi - kazala je dr. Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata.

Protestnoj šetnji je prisustvovala i dr. Lejla Nuhanović-Gakić, specijalista radiolog iz Konjica, koja je navela da se ljekari školuju 25 godina.

- Zar smo zaslužili da se na ovakav način borimo za svoja prava, da nas ovako ponižavaju, da izlazimo na ulice kao akademski građani. Zamislite kako je ovo sramno za nas, ali mi smo ponosni, ne damo svoje dostojanstvo, mi smo se za svoj status izborili svojim resursima. Nećemo pokleknuti bez obzira na to što je to Vlada. Vlada je danas jedna, sutra druga, a mi smo zauvijek doktori - poručila je ona.


Foto/Video: M. Smajkić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.