BHRT

Marko Radoja novi urednik Informativnog programa BHT1

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

13.3.2018

Upravni odbor BHRT-a na sjednici u Banjoj Luci izabrao je Marka Radoju za urednika Informativnog programa BHT1.

Ovim je još jednom potvrđeno da su konkursne procedure u BiH unaprijed osuđene na propast i da ih ne treba ni provoditi, kada se "pobjednik" unaprijed zna.

Naime, već duže vrijeme se govorilo da bi novi urednik BHT 1 mogao biti Marko Radoja, bivši novinar RTRS-a i donedavni uposlenik Al Jazeera Balkans, gdje je, kako saznajemo, već ranije dao otkaz zbog, sada je sasvim izvjesno, obećane pozicije na BHT 1.

Upravni odbor, kako saznajemo, odluku je donio jednoglasno i nije prema preporuci Konkursne komisije izabrao prvorangiranog i najboljeg kandidata, a takvim je bio ocijenjen Seid Masnica, inače doktor komunikoloških nauka i dugogodišnji novinar i urednik na BHT 1, koji je od komisije dobio najbolje ocjene.

Osim Radoje i Masnice, na ovu poziciju konkurirali su i Mirza Huskić i Dubravka Đurović.

Također, današnjim izborom pokazali su se tačnima navodi da je imenovanje Radoje dogovoreno između SDA i SDS-a, a ovim izborom "zatvara se krug" kojim SDS potpuno preuzima kontrolu nad državnom radio-televizijom.

Najnovije imenovanje je nastavak ranijih dogovora SDS-a i SDA. U UO BHRT-a provode ga predsjedavajuća Dejana Radovanović-Šarenac, koja uživa podršku SDS-a, i Mufid Memija, član UO iz reda bošnjačkog naroda i pulen SDA.

Memija je upravo zahvaljujući SDA, iako je bio trećeplasirani na listi Regulatorne agencije za komunikacije, ali intervencijom Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA, imenovan na tu poziciju uprkos tome što je bio najlošiji bošnjački kandidat.

Slijepu poslušnost Memija je već pokazao kada je digao ruku za imenovanje Pejke Medić na mjesto direktorice BH Radija 1.

Njemu nije smetalo što je Medić na društvenim mrežama baš u to vrijeme iskazivala zdušnu podršku ratnim zločincima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

Inače, novoimenovani urednik Informativnog programa BHT1 je blizak prijatelj Radovanović-Šarenac i Medić.

Naš izvor tvrdi da su upravo one, navodno, nagovorile Radoja da napusti dosadašnji posao plaćen oko 3.000 KM i konkuriše za poziciju urednika IP-a na BHT1. A, sve kako bi bio stvoren "centar moći" preko kojeg će SDS provoditi svoju politiku i na BHRT-u.

U ranijoj izjavi za "Avaz", Radoja je potvrdio da poznaje i Radovanović-Šarenac i Medić.

Saznajemo da pozicija urednika IP-a po raspodjeli po "nacionalnom ključu", nije isključivo pripadala nekom iz reda srpskog naroda, nego je kandidat mogao biti i Bošnjak. No, očigledno je da je u ovom izboru Radoja favoriziran.

Direktor BHT1 dolazi iz reda hrvatskog naroda, predsjedavajuća UO BHRT-a je kadar SDS-a, a jedina pozicija koju imaju Bošnjaci je ona direktora BHRT-a, ali njegove nadležnosti su uglavnom vezane za menadžerske poslove, a ne za uređivačku politiku.

Nakon ovakve odluke UO BHRT-a, oglasio se i Seid Masnica, kandidat koji je od komisije dobio najbolje ocjene.

Neću, niti imam pravo komentirati odluku UO. Ona je takva kakva jeste. Zbog javnosti moram reći da svoju nacionalnu pripadnost neću mijenjati kako bih nekome odgovarao u križaljci za neku poziciju. Svjestan sam da kao univerzitetski profesor i kao doktor nauka komunikologije, pa i urednik u IP-u BHT1, nikada neću pristati da me neko kvalifikuje po nacionalnom i podobnom, a da profesionalno bude zanemareno. Znanje i iskustvo u BiH mora imati prednost nad nacionalnim ili političkim opredjeljenjima. Moramo težiti da profesiju - novinarstvo vratimo tamo gdje joj je mjesto - rekao nam je Masnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.