BILATERALNI SUSRET

Crnadak: Zapadni Balkan treba zadržati snažnu vezu sa Velikom Britanijom

S. Saletović

M. R. S.

16.3.2018

Region zapadnog Balkana paralelno sa kretanjem ka Evropskoj uniji treba zadržati snažnu vezu sa Velikom Britanijom.

Kazao je ovo danas Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, nakon bilateralnog sastanka sa Alanom Dankanom (Duncan), državnim ministrom za Evropu i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije. 

Tokom ovog susreta, održanog na marginama današnje ministarske konferencije u Sarajevu, razgovarano je o predstojećem samitu u junu u Londonu, te o bilateralnim odnosima.

-Za nas je važno i što je Samit u Londonu opredijeljen da visoko na listi prioriteta drži pitanje ekonomske saradnje. Očekujemo dobar samit – rekao je Crnadak.

Dankan je istakao da će samit u Londonu fokus staviti na ekonomsku stabilnost, sigurnost i na određena pitanja ostavštine, te da žele uključiti mlade.

- Mladi ljudi su budućnost. Oni nisu prošli kroz konflikt, ali vjerujem se da se raduju sretnom, stabilnijem regionu – dodao je Dankan.

Čestitao je BiH na napretku i kazao da će našoj zemlji nastaviti davati kontinuiranu podršku. Ponovio je stav da Velika Britanije možda napušta EU, ali ne napušta Evropu ni ovaj region. 

Dankan se osvrnuo na "ozbiljan incident", odnosno upotrebu nervnog bojnog otrova u Velikoj Britaniji i odluku o udaljavanju 23 ruska diplomata iz Londona. Naglasio je da ovo pominje ovdje iz dva razloga: "jer predstavlja rizik za širi svijet i upotreba ničega sličnog na evropskom tlu nije viđena od 1945. godine, te da se zahvali zemljama koje su podržale Veliku Britaniju".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.