MOSTAR

Novalić: Sva vrata su otvorena, samo da vidimo ima li ko proći kroz njih

S konferencije za medije

M. Sm.

19.3.2018

Federalni premijer Fadil Novalić danas je nakon održavanja hitne sjednice Vlade FBiH u Mostaru izjavio da se u rad Vlade, koji je, kako je naveo, prekinut ni zbog čega, vraća blagi optimizam.

Za to ne postoji racionalno objašnjenje, rekao je on na pres-konferenciji, te kazao kako je spreman ponuditi da se, uopće, do kraja mandata Vlada FBiH ne bavi imenovanjima.

- Pozivam ministre i upozoravam ih da su dužni raditi, jer su položili zakletvu u Vladi da će rješavati probleme građana, a ne slijediti upute šefova stranaka – kazao je on.

On je novinarima obznanio da će odmah nakon hitne sjednice održati konsultacije sa dva zamjenika premijera kako bi za tri dana mogla biti održana redovna sjednica Vlade, za koju su, naveo je, pripremljene 164 tačke.

- Među te 164 tačke nema imenovanja. Ako su imenovanja kamen spoticanja, evo, da o tome više ne govorimo - kazao je.

Upitan je li sporno samo imenovanje direktora Poreske uprave FBiH, Novalić je kazao da je riječ o četiri, pet funkcija.

- Sljedeća sjednica može imati i karakter hitne, ako se nekome ne dopada karakter redovne. Sva vrata su otvorena, samo da vidimo ima li ko proći kroz njih - naveo je.

Inače, Vlada je danas donijela odluku kojom propisuje prijenos sredstava prikupljenih po osnovu takse za izmirenje duga Ruskoj Federaciji za isporuku prirodnog gasa u periodu 1992.-1995. godine. Riječ je o dva miliona KM, koja su planirana u budžetu FBiH za 2018. godinu.

Kako je pojasnio na pres-konferenciji resorni ministar Nermin Džindić, Vlada FBiH je na taj način ispunila još jednu od obaveza koje se redovno, svake godine, donose.

- Napravili smo premosnicu odnosno eliminirali smo prepreku za sankcije koje bi se mogle ogledati kroz eventualne prijetnje ili zaustavljanje isporuke gasa - kazao je Džindić.

Također, Vlada FBiH donijela je odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava „Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima - Izmirenje obaveza iz ranijeg perioda”, utvrđenih Budžetom FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 11.500.000 KM.

Usvojen je i Program utroška sredstava „Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - finansiranje prvog upošljavanja i samoupošljavanja“.

Sredstva od dva miliona KM bit će raspodijeljena na osnovu ugovora zaključenih po javnom pozivu iz 2016. godine, koji dospijevaju na plaćanje u 2018. godini.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.