POPLAVE Eliminirano prodiranje vode u grad

Bosanska Gradiška: Učvršćuje se nasip s obje strane Save

B. G.

Ekipe civilne zaštite, te radnici komunalnih i građevinskih preduzeća intenzivno rade na utvrđivanju nasipa sa obje strane rijeke Save i u Bosanskoj i u Staroj Gradišci. 

Situacija u Bosanskoj Gradišci je za nijansu povoljnija, gdje je vodostaj Save dostigao nivo od 850 centimetara. Betonski odbrambeni nasip u gradu je stabilan, komunalci su vrećama pijeska zatvorili sve propuste, tako da je za sada eliminirano prodiranje vode u grad.

Na hrvatskoj strani odbrambeni nasip je nešto niži, pa ga brojne ekipe povisuju vrećama pijeska, štiteći na taj način Staru Gradišku i susjedna naselja i sam granični prijelaz.

Kritično je u selu Gašnica, gdje je na dionicu puta prema Bosanskoj Dubici na cesti voda visine oko 20 centimetara. Saobraćaj za putnička vozila je obustavljen, na vlastiti rizik saobraćaju teretna motorna vozila.

U bosanskogradiškim selima Vrbaška, Gašnica, Bistrica, Gašnica, Mačkovac i Bok Jankovac zaplavljeno je desetak domaćinstava.

Prema riječima Slobodana Kneževića, šefa Civilne zaštite u Bosanskoj Gradišci odroni na savskom nasipu u Dolini ne predstavljaju opasnost, pošto je voda dostigla tek do podnožja nasipa.

Najveći vodostaj Save bio je 1974. godine u visini od 916 centimetara. U martu 2013. godine dostigao je visinu od 855 centimetara i najvjerovatnije će danas popodne biti premašen.

Više o temi Bosanska Gradiška

NA VRH

Podijeli članak na