INICIJATIVA

SBB BiH: Ulica u Sarajevu treba nositi ime Stivena Hokinga

Pres-centar SBB

19.3.2018

Savez za bolju budućnost (SBB), izražavajući duboko poštovanje nedavno preminulom vrhunskom naučniku i intelektualcu Stivenu Hokingu (Stephen Hawking), pokreće inicijativu da jedna od sarajevskih ulica ponese njegovo ime, saopćeno je iz Pres-centra SBB-a. 

Stiven Hoking je u najtežim vremenima za Sarajevo i Sarajlije tokom ratne opsade 1993., kritizirao svjetsku javnost i zapadne vlade zbog pasivnosti,šaljući pisma podrške građanima Sarajeva. S obzirom na globalnu i civilizacijsku vrijednost koju ime Stivena Hokinga nosi, zastupnici SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo, te vijećnici u gradskim općinama pokrenut će zvaničnu inicijativu da se jedna od centralnih gradskih ulica nazove po ovom velikanu.

Podsjećamo na riječi Stivena Hokinga upućene 1993. godine građanima Sarajeva:

"Napad na Sarajevo je okrutnost koja ne smije biti dopuštena u svijetu koji za sebe tvrdi da je civiliziran. Veoma sam razočaran reakcijom zapadnih vlada. Šaljem svoje najbolje želje i podršku građanima Sarajeva."

Hoking ovo nesebično i hrabro zalaganje za dobrobit čovječanstva i suprotstavljanje nepravdi i nasilju, kojima je Sarajevo tokom agresije bilo izloženo, u znak zahvalnosti zaslužuju minimum koji Sarajevo može dati, a to je ulica koja će naše građane i sve goste Sarajeva podsjećati na ovog izuzetnog čovjeka, saopćeno je iz Pres-centra SBB-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.