REAKCIJE

Otvoreno pismo Odreda "Bosna": Zašto se još čeka na spomenik specijalcima

Avaz.ba

20.3.2018

Nakon tri godine čekanja na dozvolu za izgradnju Spomenika bosanskim specijalcima, Udruženje veterana odreda policije "Bosna" FBiH uputilo je otvoreno pismo javnosti kako bi je upoznali sa, kako navode, arogantnim odnosom lokalne vlasti na čelu s načelnikom općine Centar Nedžadom Ajnadžićem.

- Mi, preživjeli pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odreda policije Bosna, veoma nezadovoljni odnosom aktuelne vlasti prema borcima, nečasnoj optužbi prema komandantu Draganu Vikiću, iznenađeni nerazumijevanjem vlasti prema patriotskim i historijskim obavezama našeg udruženja, i zaprepašteni arogantnim odnosom lokalne vlasti općine Centar grada Sarajeva prema našim najboljim saborcima – šehidima i poginulim borcima - ne prihvatamo stvarnost u kojoj nam se ne dozvoljava izgradnja Spomenika bosanskim specijalcima - navode u pismu.


Nepodnošljiva stvarnost

Čude se, dodaju, da ovu stvarnost kreira vlast općine Centar na čelu s načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, "našim bratom po oružju od prije četvrt stoljeća".

- Ova stvarnost je nama, veteranima Specijalne jedinice MUP-a RBiH, postala nepodnošljiva, jer već tri godine strpljivo tražimo dozvolu za izgradnju Spomenika bosanskim specijalcima i ne dobivamo je - ističu u saopćenju.

Navode da Spomenik predstavlja - uništeni tenk neprijateljske vojske - pouku svakom agresoru; figure bosanskih specijalaca – lovaca na tenkove, mlade, hrabre i odlučne branioce grada; a spomen-ploča s imenima 81 šehida i poginulog borca njihove jedinice je dug prema mladim koji su dali svoje živote za slobodu.  

- Jer, oni su bili najbolji, a mi preživjeli o tome svjedočimo! Spomenik predstavlja opomenu agresoru i ohrabrenje generacijama Bosne i Hercegovine - navode iz Udruženja.

Pitaju se ko im to zabranjuje da sa ovim spomenikom sačuvaju sjećanje na uspješnu odbranu grada od neprijateljske vojske, a posebno na najbolje sinove i kćeri koje je ova zemlja dala, a koji više nisu sa nama?

- Razumjeli smo zakonsku proceduru, i ispoštovali je, pa smo prije nepune dvije godine od Grada dobili Odluku o podizanju Spomenika, koji je od značaja za grad Sarajevo, i lokaciju u parku, pored Alipašine ulice, na predviđenom mjestu za spomenike. Dobili smo saglasnosti Komisije za urbanizam Grada Sarajeva. Obezbijedili smo sve dokumente potrebne za urbanističku saglasnost, konačno i nju smo dobili prije godinu dana. Dobili smo političku, moralnu i materijalnu – finansijsku podršku Vlade Kantona Sarajevo, Općine Centar, Boračkog ministarstva Kantona, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona, pojedinaca i firmi, ali do danas, od Općine Centar nismo dobili građevinsku dozvolu, a bez nje ne možemo graditi Spomenik - pojašnjavaju u saopćenju.

Naglašavaju da su neshvatljivo veliki broj papira morali "izvaditi", donijeti, priložiti da bi "nahranili tu aždahu od birokratije", i opet to nije bilo dovoljno.


Obećanje načelnika  

- Onda su nam prije mjesec dana bestidno zatražili 164.000 KM za 205 m2 zemlje na kojoj će biti postavljen spomenik. A onda je načelnik Ajnadžić obećao da će "vidjeti sa Općinskim vijećem Centar da nam se dozvoli izgradnja na općinskoj zemlji...". A onda su nam rekli da to ipak treba da plati Grad Sarajevo... bar pola... Ovakvu stvarnost izrugivanja aktuelne vlasti, njihove arogancije, ponosno i odlučno odbacujemo - naveli su u otvorenom pismu. 

- Do dana Specijalne jedinice, 5. aprila, očekujemo građevinsku dozvolu za izgradnju Spomenika od aktuelne vlasti Općine Centar. To su oni dužni našoj braći po oružju - našim najboljim, šehidskim i porodicama poginulih, ranjenicima i ostalim bosanskim specijalcima – preživjelim u ovom miru od 1.350 ratnih veterana. Ako im budemo morali reći da nam ova vlast zabranjuje da napravimo Spomenik, i ako istinitim svjedočenjem ne odbranimo čast našeg ratnog komandanta Dragana Vikića, i mi i oni ćemo dobro znati šta trebamo učiniti da se nesnošljivo stanje promijeni - navodi se u otvorenom pismu Udruženja veterana Odreda policije "Bosna".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.