O BAJKERIMA

Kovačević: Zašto nam Rusija nije poslala Ruski balet umjesto "Noćnih vukova"

Agencije

21.3.2018

Dvadesetak pripadnika Motokluba "Noćni vukovi" iz Rusije sinoć je ušlo u Bosnu i Hercegovinu na Graničnom prijelazu Pavlovića most.

Podsjećamo, reporter "Avaza" bio je na graničnom prijelazu BiH Pavlovića most, kada je jedna grupa "Noćnih vukova" ušla na teritorij Bosne i Hercegovine.

Pojedini mediji javljaju da će posjetiti pravoslavni manastir Sv. Petke u Bijeljini, te da nastavljaju put kroz RS obilaskom manastira šireći, kako kažu, na ovaj način "srpsko-rusko prijateljstvo". 

Članovi tog motokluba su, kako je ranije najavljeno, na proputovanju koje nosi naziv "Ruski Balkan", a pretpostavlja se da će se sastati s političkim predstavnicima RS.

Iako je njihov dolazak u BiH izazvao oštre polemike, predsjednik Motofederacije Rusije Jevgenije Strogov odbacio je politički kontekst u koji ih se dovodi, ističući da "Noćni vukovi" nisu prijetnja ni za čiju za sigurnost, pa ni za BiH.

- Smisao našeg hodočašća je širenje duhovne veze među narodima i prijateljima u Srbiji i Republici Srpskoj, povezivanje kultura, jer naši narodi imaju dugu historiju i davnašnje veze među crkvama i narodima. To je ista kultura i ista vjera i to za nas mnogo znači - naveo je Strogov.

Bh. vlasti su ovu grupu ranije označile kao sigurnosnu prijetnju, a vođi "Noćnih vukova" Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu i članu Saši Saviću zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu, dok su ostali članovi grupe ušli u zemlju. 

Prošle godine gruzijska vlada je zabranila ulazak "Noćnim vukovima" u tu zemlju, a od 2014. godine nalaze se na Crnoj listi SAD. 

Profesor s Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu dr. Goran Kovačević rekao je da je ruska kultura stara više od 300 godina, te da su Rusi u Bosnu i Hercegovinu mogli poslati čuveni Ruski balet, a ne ljude koji su sporni dijelu svijeta, dodajući da se radi o perfidnom pokušaju destabilizacije zemlje.

Kovačević smatra da je Rusija svjesna kako ne može ostvariti ozbiljnu bazu u BiH, i da je Bosna i Hercegovina teritorija NATO-a, ali da može remetiti odnose u zemlji. Suludo je, rekao je Kovačević za Al Jazeeru, da ruski ambasador u BiH kritizira to što je nekim članovima "Noćnih vukova" zabranjen ulazak u BiH, predstavljajući ih kao kulturno društvo. 

Govoreći o namjerama "Noćnih vukova" u BiH, Kovačević je istaknuo da one mogu biti dvojake - da ne treba isključiti mogućnost da su došli kako bi obišli spomenike nekadašnje ruske imperije, ali da zbog cjelokupnih odnosa u BiH vlasti moraju pooštriti kontrole i kriterije prilikom ulaska stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu, prenose bh. agencije.

Dekan Fakulteta sigurnosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci Predrag Ćeranić rekao je da ne vjeruje kako "Noćni vukovi" imaju drugu misiju u BiH osim obilaska manastira i tačaka koje se vežu za nekadašnju rusku imperiju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.