CKFBiH Ostavio milion KM za tri humanitarne organizacije

Aganu Hodžiću posthumno najviše priznanje Crvenog križa

Fena
22.03.2018 17:20

Foto: Hodžić (desno): Veliki humanitarac

Predsjedništvo Crvenog križa Federacije BiH donijelo je odluku da se umrlom Aganu Hodžiću posthumno dodijeli najviše priznanje Crvenog križa.

Hodžić (1932.) koji je živio i radio u Kanadi, a porijeklom iz Rogatice, nakon smrti 2015. godine, u testamentu je ostavio milion KM za tri humanitarne organizacije - Merhametu i Narodnoj kuhinji Stari Grad, a rješenjem Općinskog suda u Sarajevu od 28. decembra 2017. godine, Crveni križ FBiH dobio je ukupan iznos od 384.331,98 KM.

Iz Crvenog križa je saopćeno da će sredstva usmjeriti za nabavku humanitarnih roba socijalno najugroženijoj populaciji, korisnicima kuhinja Crvenog križa, drugih javnih kuhinja na području Federacije BiH, te za nabavku humanitarnih roba (paketi hrane) za socijalno ugrožene pojedince i domaćinstva u Federaciji BiH.

- O ljudskosti i humanosti, koja nas je ostavila bez teksta, suvišno je govoriti. Nažalost, broj onih koji čekaju na našu pomoć, svakim danom je sve veći. Svakako ćemo posjetiti i Kovanj, rodno mjesto rahmetli Agana, i dio paketa hrane uručiti tamošnjem stanovništvu - istaknuo je predsjednik Crvenog križa FBiH Ivo Juričević.

Kazao je da je donacija Agana Hodžića najviša pojedinačna donacija za ovu organizaciju, te izrazio ogromnu zahvalnost čovjeku o čijoj veličini će se sigurno dugo pričati.

Tagovi

Agan Hodžić
NA VRH