RAZGOVORI Predsjednik Komisije za odlučivanje o sukobu interesa

Emrić: Usvojiti novi tekst zakona o sukobu interesa u institucijama BiH

Fena
25.03.2018 15:20

Predsjednik Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Jasmin Emrić je u razgovoru za Fenu ukazao na to da Komisija trenutno ne može donositi odluke jer u njenom radu ne učestvuju dva od ukupno tri člana iz srpskog naroda.

Naime, Komisija se sastoji od devet članova - tri poslanika iz Predstavničkog doma, tri delegata iz Doma naroda Parlamentarne skupštine (PS) BiH, te direktor i dva zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).   

Da bi Komisija mogla raditi i odlučivati moraju biti prisutna najmanje po dva člana iz svakog konstitutivnog naroda - bošnjačkog, hrvatskog i srpskog, napominje Emrić.

- S obzirom na to da je zamjenik direktora APIK-a Dragan Anđelić podnio neopozivu ostavku, te da je Predstavnički dom PSBiH prihvatio ostavku, odnosno razriješio ga dužnosti, njegovo članstvo u Komisiji prestaje, što utiče na kvorum za rad i odlučivanje. Član Komisije Sredoje Nović već duže vrijeme ne dolazi na sjednice zbog stava SNSD-a da oni neće učestvovati u radu parlamentarnih komisija, tako da nemamo dva člana iz reda srpskog naroda da dolaze na sjednicu Komisije - pojasnio je Emrić.

Stoga je, dodaje on, upitan daljnji rad Komisije, odnosno ona nema kvorum za rad i odlučivanje dok se ne izvrši imenovanje zamjenika direktora APIK-a.

- Kao predsjednik Komisije ću obavijestiti Parlamentarnu skupštinu o trenutnom stanju što se tiče uvjeta za njen rad i naglasiti da je neophodno imenovanje zamjenika direktora APIK-a da bi ona mogla dalje raditi - naveo je Emrić.

On je također kazao kako smatra da je neophodno usvojiti novi tekst zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, koji je već u parlamentarnoj proceduri.

Govoreći o važećem zakonu i činjenici da su sada članovi komisije poslanici i delegati državnog parlamenta, Emrić navodi da je glavna primjedba javnosti, nevladinog sektora, međunarodnih institucija i GRECO (Grupa država protiv korupcije Vijeća Evrope) preporuka u tome što Komisiju čine članovi parlamenta BiH.

- Upravo se taj prividni sukob interesa dovodi u sumnju, odnosno postavlja se pitanje objektivnosti u radu Komisije u procjeni tih predmeta koji se nalaze pred njom – navodi Emrić.

Istaknuo je da je Komisija u ovom sazivu sve odluke donijela jednoglasno, i o pokretanju i o nepokretanju postupaka, i odluke o sankciji odnosno utvrđivanju sukoba interesa.

- Tako da taj dio, što se tiče ovog saziva, nema svoje utemeljenje, ali ima u onom dijelu gdje se i dalje kreira taj prividni sukob interesa, odnosno gdje uvijek postoji mogućnost tog subjektivnog odlučivanja prema kolegama članovima parlamenta ili prema funkcionerima u izvršnoj vlasti koji pripadaju određenoj političkoj strukturi. Tako da je ta primjedba opravdana - smatra Emrić.

Dodaje da su, sudjelujući u dosadašnjim raspravama, okruglim stolovima i tematskim konferencijama o sukobu interesa, često objašnjavali ovu situaciju u BiH kako međunarodnim organizacijama tako i nevladinom sektoru, odnosno javnosti u BiH.

- Shvatili smo da to jeste glavni problem, odnosno najveća sumnja u provođenje Zakona o sukobu interesa. Također, GRECO preporuke su tu bile vrlo jasne i kroz ovaj novi prijedlog teksta zakona nastojalo se udovoljiti tim preporukama, odnosno da se te stvari otklone. Predložen je sastav nove komisije koja bi bila nezavisna, stručna komisija, koju ne bi činili članovi parlamenta, niti članovi bilo koje političke stranke - pojasnio je Emrić.

On ističe da bi taj sastav komisije trebao biti potpuno apolitičan, odnosno da nema nikakvog političkog uticaja.

Napomenuo je da je sadašnja Komisija za odlučivanje o sukobu interesa imala problema zbog zakonodavnog okvira, u početku su imali administrativno-tehničke prepreke koje su na neki način riješene.

- Međutim, to nije sistemsko rješenje, nije kvalitetno rješenje, nije rješenje koje će omogućiti kontinuiran rad Komisije. Primjera radi, nakon prestanka madata naše članstvo u komisiji prestaje, kao članova parlamenta BiH. Stoga, Komisija u tom periodu neće moći da radi dok se ne izvrši konstituiranje novog saziva Parlamentarne skupštine BiH, pa dok se ne formira nova komisija za odlučivanje o sukobu interesa. Znači, jedan vremenski period u kojem će biti najveći broj upita i tražit će se mišljenja o sukobu interesa, neće imati ko da odgovori iz razloga što je to u nadležnosti komisije – napominje Emrić.

Smatra da je iz tih razloga neophodno izmijeniti postojeći zakon, odnosno usvojiti novi tekst zakona o sukobu interesa.

Tagovi

Jasmin Emrić
NA VRH