INTERVJU

Puljić: Preživjeli smo i gora vremena, preživjet ćemo i ovo

Večernji list

31.3.2018

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, u intervjuu za "Večernji list", govorio je o brojnim iskušenjima s kojima se suočavaju katolici ususret Uskrsu, od odlazaka, nezaposlenosti, nejednakopravnosti. 

Pozvao ih je da ne klonu duhom, nego, "u skladu s porukama ovog najvećeg kršćanskog blagdana, grade svjetliju budućnost". 

 - Svi se kunu u taj Dejtonski sporazum, a u tom sporazumu je jasno da postoje tri konstitutivna naroda. Nismo mi to izmislili, nego je to naša stvarnost. Ne dolazi u obzir "građanski stil", jer bi se time ozakonila majorizacija, kao što se Dejtonskim sporazumom ozakonilo etničko čišćenje. Oni koji ne uvažavaju stvarnost sva tri naroda, bilo da su lokalni ili međunarodni čimbenici, rade protiv BiH kao države – kazao je kardinal Puljić.

Dodao je da treba "biti hrabar pa istinu priznati i prihvatiti."

- Na ovim područjima cvjeta mitologija i prekrajanje historije, pa zato ne učimo iz historije – smatra Puljić. 

Kazao je i da ne zna koliko bi bilo pametno da vjerski lideri katoličke crkve i Islamske zajednice pokušaju natjerati lidere na dogovor. 

Govoreći o izvještajima o masovnom iseljavanju Hrvata iz BiH, vrhbosanski nadbiskup izjavio je da su Hrvati u BiH opstali tokom historije u težim vremenima te da će preživjeti i ovo vrijeme. 

- Ne treba biti zloguki prorok. Preživjeli smo i opstali tokom historije i teža i gora vremena. I ovo ćemo preživjeti. Oni koji nisu uspjeli ratom, žele na ovaj način da nas nema. Nažalost, ova sumorna politička napetost i neravnopravnost opterećuju mnoge pa su posustali boriti se s vjetrenjačama, a pravo govoreći, nije ni lako plivati protiv struje – kazao je kardinal Puljić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.