VJERSKI POGLAVAR

Kardinal Puljić: Smeta nam kad se slave oni koji su uništavali BiH

Kardinal Vinko Puljić: Zato što volimo ovu svoju zemlju zato nam i smeta kada neko manipulira historijom. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

26.10.2019

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić danas je pozvao na izgradnju mira u Bosni Hercegovini koji će se temeljiti na pravdi i jednakopravnosti svih koji žive u toj zemlji, a to je učinio učestvujući u sada već tradicionalnom molitvenom pohodu na Bobovac, grad u kojemu su nekada stolovali bosanski kraljevi. 

- Ovdje smo svjesni svojih korijena i zato što volimo ovu svoju zemlju i zato nam smeta kada neko manipulira historijom, pogotovo kada slavi one koji su u prošlosti uništavali našu domovinu - izjavio je kardinal Puljić.

Pohod na Bobovac u centralnoj Bosni se održava već šesnaest godina na dan smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kosača, koja je umrla u izgnanstvu u Rimu 1478. godine, gdje se sklonila nakon turske okupacije srednjovjekovne bosanske države.

U pohodu ove godine su učestvovala i 22 pripadnika Hrvatske vojske od kojih su neki bili u historijskim odorama Počasno-zaštitne bojne.  Pohod se organizira u znaku molitve za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve druge ljude i narode koji u njoj žive te čuvaju historijska sjećanja na bosansku državnost. 

Predvodeći misno slavlje, vojni ordinarij monsinjor Tomo Vukšić u svojoj je propovjedi pozvao da se u BiH prekine s upotrebom teških riječi koje potiču sukobe, te da se gradi duh suradnje.

- Neka se vrše samo dobra djela. Neka umre korupcija i nepotizam. Neka sposobnost, stručna sprema i lična moralnost budu kriteriji pri zapošljavanju i napredovanju. Neka prava i dostojanstvo radnika budu poštovani. Neka se mladima omogući radosni pogled u budućnost. Neka za svakoga u ovoj zemlji bude posla i sigurnosti. Neka se poštuje porodica, uloga oca i majke, i štiti ljudski život od začeća. Neka se omogući povratak, onima koji to žele, i neka prestane novo iseljavanje. Neka se u svemu poštuju lična i kolektivna prava, identitet i dostojanstvo svih. Neka se zaliječe rane prošlosti i neka se ne stvaraju nove - poručio je biskup Vukšić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.