ISTRAŽUJEMO

Među Turcima protjeranima iz BiH i pripadnik "Sivih vukova"!

Piše: M. AŠČIĆ

1.4.2018

Nakon informacije da je od septembra do danas 500 Turaka protjerano iz BiH, „Dnevni avaz“ došao je do podataka koje su prikupile bh. obavještajno-sigurnosne agencije, a prema kojima je deset državljana Turske od 2015. godine do juna prošle godine protjerano zbog toga što su predstavljali prijetnju po nacionalnu sigurnost.

Područje Travnika

Neki od njih se dovode u vezu i s krivičnim djelom terorizma, kao što je bio posljednji slučaj iz juna 2017. godine, kada je iz BiH protjeran turski državljanin M. K. i kojem je izrečena zabrana ulaska u našu državu u naredne četiri godine.

- On je predstavljao prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH i dovodio se u vezu s krivičnim djelom terorizma, a otkriven je na području Novog Travnika - saopćeno je tada iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Samo u 2015. protjerano ih je sedam. Tri su tada otkrivena u Travniku, a četiri u Sarajevu. U Travniku je u februaru 2015. otkriven i 24-godišnji Abdulah Girgin, koji je bio ozbiljna prijetnja po nacionalnu sigurnost.

Girgin je, kako je utvrđeno, pripadao radikalnoj organizaciji “Sivi vukovi“, čiji je član bio i Mehmet Ali Agdža, koji je 1981. pokušao izvršiti atentat na papu Ivana Pavla II.







Slike s oružjem

Osim Girgina, koji se na društvenim mrežama fotografirao s oružjem u rukama, a na području SBK bavio se kriminalnim aktivnostima i prevarama, tada je lociran i predstavljao je prijetnju po nacionalnu sigurnost i 45-godišnji Janik Vahdetin (Yanik Vahdettin). I on je protjeran iz BiH na period od tri godine. Skupa s njima predstavljao je prijetnju i 30-godišnji B. H.

U 2016. godini, prema zvaničnim podacima Službe za poslove sa strancima, iz BiH je zbog prijetnje po nacionalnu sigurnost protjeran i turski državljanin Ačik Džan (Acik Can). Njemu se u Sudu BiH sudilo za međunarodni šverc heroina i pranje novca, ali je oslobođen optužbi.

Samo u martu ove godine Granična policija BiH nije dozvolila ulazak šestorici državljana Turske koji su doletjeli avionom iz Istanbula zbog neispunjavanja uvjeta za ulazak

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.