BEZ VODE ZA PIĆE

Hadžići: Bespravna sječa ostavila posljedice

Piše: R.Balić

1.4.2018

Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ d. o. o. Hadžići obavještava korisnike usluga, koji se vodom za piće snabdijevaju s vodovodnog sistema „Krupa“, a s kojeg se snabdijeva najveći broj stanovnika Hadžića, da je ponovo došlo do zamućenja vode za piće i da se ne koristi u sanitarne svrhe bez termičke obrade (prokuhavanja). 

Tako  građani Hadžića ponovo ispaštaju zbog bespravne sječe šume, i tako će, kažu stručnjaci, biti često usljed prvih kiša.

Ove fotografije, koje smo snimili u okolini Tarčina, kao da su s neke druge planete. Šuma potpuno posječena, a iza nje ostali pustoš i posljedice.

Iz Uprave za šumarstvo KS više od deset godina upozoravali nadležne da moraju nešto učiniti kako bi se suzbila bespravna sječa. Govorili su, ako se to ne zaustavi, da će se posljedice osjećati duži period. Međutim, sve je ostajalo samo na tome.

Kao najugroženija područja na kojima se provodi bespravna sječa navedeni su lokaliteti Miševića, Košćana, Reštelice, Mehine Luke, Pazarića, Podvoda, Kraljevca, Pratače, Lokava, Oštrika, Rakovice Kapučice, na području Igmana….

Nije rijetkost, kako ističu, da bespravnu sječu obavljaju i lica s područja Kiseljaka, Visokog, Konjica i drugih općina. Da se u bespravnu sječu ide teškim specijalnim vozilima, kamionima, traktorima…

Ostaje pitanje zašto se godinama na poštuje mišljenje struke.

Sada građanima Hadžića jedino ostaje da strahuju hoće li kiša pasti i ponovo dobiti obavijest da voda nije za piće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.