EU INSTITUCIJE

Dunja Mijatović preuzela dužnost komesara Vijeća Evrope za ljudska prava

Avaz.ba

3.4.2018

Bosanskohercegovački stručnjak za ljudska prava Dunja Mijatović u utorak je preuzela dužnost komesara Vijeća Evrope za ljudska prava, saopćeno je iz te institucije.

Mijatović je izabrana na tu funkciju na sjednici Skupštine Vijeća u januaru te je prva žena na tom položaju na kojem nasljeđuje Nilsa Muižnieksa (2012. - 2018.), Tomasa Hamamberga (Thomas Hammarberg) (2006. - 2012.) i Alvara Žil-Roblesa (Gil-Robles) (1999. - 2006.).  

- Namjeravam zadržati ostavštinu rada prijašnjih komesara i održati sposobnost ove institucije da brzo i efikasno reagira u zaštiti ljudskih prava. Smatram da su ljudska prava doista univerzalna i da sve države mogu biti predmet analize - kazala je Mijatović.

Govoreći o prioritetima, naglasila je da je "njena vizija jednostavna i da se može sumirati u jednoj riječi - implementacija." 

- Norme, rezolucije i sporazumi su tu da nas vode. No, potrebna nam je i politička volja kako bi ih realizirali. To nije pitanje samo za vlade. Moramo znatno pokrenuti naša društva u njihovoj implementaciji i uključiti svakoga u dijalog o ljudskim pravima - istakla je Mijatović.

Vijeće Evrope je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strazburu, čiji je cilj održavanje vladavine prava, demokratije i ljudskih prava u Evropi. Osnovana je 1949. godine te je sačinjava 47 država – cijela Evropa osim Bjelorusije i Kosova, te Rusija, Turska i države Kavkaza.  

Vijeće je u proteklom periodu prisutno u javnosti kao institucija koja je stvorila i provodi implementaciju Istanbulske konvencije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.