SAZNAJEMO

SDA traži ostavku Jasmina Durakovića?

E. Trako

3.4.2018

Jasmin Duraković, direktor Filmskog centra Sarajevo, posljednjih je sedmica pod nesnošljivim političkim pritiskom, a sve kako bi podnio ostavku na mjesto direktora ovog javnog preduzeća za proizvodnju i distribuciju filmova, saznaje „Dnevni avaz“.

Politički pritisak

Kako otkrivaju naši izvori, Duraković se ispriječio junošama SDA koji su bacili pik na 20 dunuma zemljišta u Sarajevu koje je u vlasništvu Filmskog centra. Kako Duraković stranački nije podoban, po svaku cijenu žele ga smijeniti kako bi na tu poziciju postavili svog čovjeka.

- Sve se radi potiho i pod velom izvora prihoda za Filmski centar Sarajevo, navodno zbog neuređenosti ove oblasti, dakle audiovizuelnih prava, a suština je to zemljište u Sarajevu – otkriva naš izvor. 

I sam Duraković prije nekoliko dana je u intervjuu jednom mediju, ne spominjući zemljište, natuknuo da se „posljednjih dana nalazi pod dosta jakim političkim pritiskom“.

- Traže da podnesem ostavku na ovo mjesto. Spreman sam i na to, ali tek kada Vlada Federacije bude imala spremnog novog direktora za ovu funkciju. Ostaviti ponovo FCS bez uprave bilo bi neka vrsta kulturološkog zločina i zato ne mogu da razumijem dio filmskih radnika koji trenutno lobiraju da se Centar ponovo obezglavi – kazao je Duraković.

Najveće štete

On je još dodao da je za njega mnogo važnije pitanje izgradnja stabilnog Filmskog centra i njegovo funkcioniranje.

- Upravo na taj način čuvamo ugroženu arhivu bh. kinematografije i dajemo joj novi život. Kada Centar nije radio, tada su nastale najveće štete za njega i kinematografiju. Ako radimo na očuvanju i digitalizaciji arhiva, ako distribuiramo i prikazujemo naše filmove publici, onda radimo u korist naše kinematografije – kazao je u intervjuu Duraković.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.