SARAJEVO

Javnost u klin, CIK u ploču

Piše: S. D. - R. Be.

5.4.2018

12.15

Centralna izborna komisija je danas, na prijedlog predsjednice Irene Hadžiabdić, obavila diskusiju o, kako su kazali, neistinitim navodima koji su se pojavili u posljednje vrijeme o ovoj instituciji. 

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić kazala je kako su se prvo pojavili u javnosti radni materijali koji su predstavljani kao zvanični, a koji se odnose na provedbu presude Ustavnog suda u predmetu "Ljubić", potom se pojavila informacija da će se dovesti ruski IT stručnjaci, pa su plasirane, kako je istakla, netačne informacije o njenom saslušanju u SIPA-i, a sve je kulminiralo informacijom o nestanku tona i tona glasačkih listića.

Vlado Rogić, član Komisije, u diskusiji je kazao da je Hadžiabdić izložena linču te da po svemu onome što se plasira u javnosti, kako je rekao, ispada da bi za neke najbolje bilo da izbora ove godine i ne bude.

- Pamet nam se vrti od netačnih informacija i možda bi bilo najbolje da i ne reagiramo na sve ovo, ali poruka onima koji to žele je neka ne smiruju situaciju onda kada dođe do haosa - rekao je Rogić.

Branko Petrić, član CIK-a, također se osvrnuo na činjenicu da su i njega nadležni organi pozivali na saslušaje, ali rekao je da je to bio rezultat čina, prema njegovim riječima, neke ogorčene osobe koja je od CIK-a tražila smjenu druge osobe, odnosno utvrđivanje sukoba interesa još prije nekoliko godina i kad CIK na osnovu svojih radnji ništa nije utvrdio, onda je taj prijavitelj podnio krivične prijave protiv svih članova CIK-a.

- Ali, sve što kažeš, ispade da se braniš, možda će uskoro predsjednici CIK-a uskoro reći da je u Rusiji išla po bojne otrove kao što su izmislili da želi umiješati Ruse u izborni proces - rekao je Petrić.

Dodao je i da se nebulozne informacije da je nestalo 35 miliona kilograma izbornog materijala i da se imputira krađa izbora od 2004. do 2010., a to pričaju oni koji su u to vrijeme potukli svoje rivale.

- Jesu li oni onda pokrali ili u čemu je tu riječ? Mi smo ovo pitanje apsolvirali i utvrdili smo da je kompletnoj fluktuaciji papira stotina i stotina tona utvrđena razlika od 10 kilograma i 50 grama - rekao je Petrić.

Tokom diskusije, još jednom je pojašnjeno da je u vrijeme kada je nadležna CIK-ova komisija utvrđivala, između ostalog i stanje izbornog materijala na skladištu, u svom izvještaju napravila više matematičkih grešaka te da je u to vrijeme od njih traženo pojašnjenje zbog tih neslaganja u izračunima i da su oni, odnosno CIK, tražili da se razjasne nejasnoće te da dostave novi izvještaj.

Kada je dostavljen novi izvještaj, u CIK-u tvrde da u njemu nije bilo nikakvih nepravilnosti. Danas je čak rečeno da je u to vrijeme bilo i prijedloga da li da se ta čitava situacija prijavi Tužilaštvu BiH, ali da je CIK na kraju ustvrdio da za tim nema potrebe. 

Suad Arnautović, član CIK-a, kazao je da je nakon toliko informacija plasiranih u javnosti bilo očekivano da se CIK oglasi o svemu tome i da se ne mogu kriviti samo novinari koji su o tome dobili određene informacije. Stoga je Arnautović predložio da se, kako je kazao, CIK-ov materijal objavi javno na stranici CIK-a, ako je potrebno i omogući uvid u stenogram te u tonske zapise da se vidi da je CIK imao proaktivnu ulogu u toj situaciji kada je bio dostavljen prvobitni zapisnik s pogrešnim informacijama pa je onda utvrđeno pravo činjenično stanje.

On je rekao da u čitavoj ovoj situaciji dolazi do raznih premisa i da ispada da su članovi CIK-a kriminalci.

- Niti su Rusi napali CIK nit je predsjednica išla u SIPA-u zbog onog kako je objavljeno u medijima, niti je sakrila dokumentaciju koju je trebalo dostaviti Ustavnom sudu. Zato smatram da naš izvještaj i prateću dokumentaciju treba objelodaniti - istaknuo je Arnautović. 

Dodao je da je ovo jedna kampanja kako bi se CIK spriječio da o nekim stvarima iznese svoj stav, a na što ga obavezuje zakon. Također, rekao je da je prije nekoliko godina postojao sporazum Lagumdžija - Dodik, za koji je Arnautović kazao da je trebao obesmisliti ovu komisiju i da mu je jedan od ciljeva bio da se izbjegnu sankcije za sukob interesa.

- Očito da je nekome bilo u interesu da se obesmisli sukob interesa i u tome su uspjeli, a ovo drugo ne smijemo dozvoliti - kazao je Arnautović.

10.00

U Sarajevu je u 10 sati počela sjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Ovo je prva sjednica CIK-a nakon afere s nestalim materijalom za glasačke listiće.  

Podsjećamo, portal Žurnal.info objavio je da je najmanje 35,8 tona papira nabavljenog za štampanje glasačkih listića bestraga nestalo iz skladišta Centralne izborne komisije BiH.

Ispostavilo se da je CIK za svake izbore nabavljao mnogo više papira za štampanje glasačkih listića, nego što je kasnije uništavao. Prema Izvještaju, za opće izbore 2006. godine CIK je nabavio 139 tona papira namijenjenog za štampanje glasačkih listića. Komisija je utvrdila da je "uništena registarska građa" za te izbore bila 130 tona.

Za skoro devet tona se, dakle, gubi svaki trag. Kada su u pitanju opći izbori 2010. godine, CIK je nabavio 129 tona papira. Legalnih glasačkih listića bilo je u vrijednosti od 102 tone.

Iz Centralne izborne komisije BiH demantirali su navode o nestanku glasačkog materijala.

Kako saznaje Avaz.ba, jedna od tema sjednice upravo bi moglo biti pitanje nestanka izbornog materijala i sve što se posljednjih dana pojavljuje u medijima.

Kako je najavljeno, na dnevnom redu današnje sjednice, između ostalog, bit će razmatran Prijedlog odluke o nabavci usluga transporta izbornog materijala za opće izbore 2018. godine, te imenovanju komisije za javnu nabavku usluga transporta izbornog materijala za opće izbore 2018. godine.

Na sjednici će biti razmatrana i pitanja vezana za nekoliko gradskih i općinskih izbornih komisija. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.