BIH

Čen Bo: Kina ostaje predana slobodnoj trgovini

Fena

11.4.2018

Kina vjeruje da međunarodna saradnja treba biti obostrano korisna. Bez obzira na to s koliko izazova se suočava, Kina će ostati predana liberalizaciji i olakšavanju trgovine i ulaganja, izjavila je ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Čen Bo.

Govoreći na biznis forumu "Saradnja u poljoprivrednim investicijama i opremi 16+1“, koji je održan u sklopu 21. mostarskog sajma, uz prisustvo predstavnika Vladinih institucija, trgovinskih komora, preduzeća i diplomatskog kora, ambasadorica NR Kine je poručila da je Kina „spremna sarađivati s drugim zemljama svijeta da bi podržale trgovinski režim i osigurale da se ekonomska globalizacija kreće u smjeru koji je otvoren, uključiv, uravnotežen i koristan za sve“.

U svom uvodnom obraćanju, kineska ambasadorica je istakla da poljoprivredna saradnja može biti nova svijetla tačka za rast i saradnju u okviru 16+1.

- Kina ima prednost u poljoprivrednoj opremi, tehnologiji i kapitalu, a njena preduzeća sve su više voljna i sposobna da posluju u inozemstvu. Šesnaest država centralne i istočne Evrope uživa povoljan geografski položaj i raspolažu prirodnim bogatstvima. Trebaju im inozemna ulaganja, bolja oprema i tehnologija da bi učinili svoje poljoprivredne proizvode konkurentnijim. Poljoprivredni sektori dviju strana su međusobno podesni. Takva komplementarnost treba se iskoristiti kroz različite oblike saradnje, kao što su M&A, izgradnja zajedničkih poljoprivrednih parkova... - rekla je ambasadorica NR Kine u BiH.

Mostarski sajam se održava od 10. do 14. aprila, uz prisustvo brojnih zvaničnih i privrednih delegacija među, kojima su i kineske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.