BIH

Neće odustati, nastavljaju borbu dok vlast ne ispuni zahtjeve

Borci ispred Parlamenta FBiH ispraćeni aplauzom građana Sarajeva

E. HALIMIĆ

11.4.2018

Obespravljeni demobilisani borci, koji već 11 mjeseci protestiraju ispred bivše zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, našli su se u bezizlaznom položaju, ali poručuju da neće odustati od borbe za prava svih demobilisanih boraca u FBiH.  

 - Borci su ponovo izašli na ulice u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Goraždu, Čapljini i drugim mjestima širom FBiH. Još skupljamo informacije s terena da napravimo presjek onoga što je učinjeno. Odluku o nerednom koraku naše borbe donijet ćemo uskoro na sastanku boračkih predstavnika iz više općina. Trebamo naći model kako ćemo natjerati ovu vlast da počne rješavati naše probleme - kazao je za „Avaz“ demobilisani borac Nazil Velić.

Dodao je da borci ostaju pri stavu da neće blokirati saobraćajnice, jer to ugrožava živote običnih ljudi. 

Velić: Čekamo sastanak

- Nastavit ćemo pritiskati institucije, zajedno s narodom za koji smo se i borili - naglasio je Velić i naveo da su građani Sarajeva ispratili borce aplauzom nakon mirnog protesta ispred Federalnog parlamenta.  

Udruga „Razvojačeni branitelji HVO-a“ uputila je i zvanično zahtjev da na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH iduće sedmice budu Zakon o pravima demobilisanih boraca i Zakon o udruženjima od posebnog društvenog značaja.    

Salko maže oči javnosti

 - Famozni Salkin zakon (borački ministar Bukvarević, op. a.) obično je zamazivanje očiju javnosti. Petnaest prava o kojima on priča nije ništa novo. Jedina novina je ta novčana naknada za nezaposlene borce starije od 60 godina. Ako se ovako nastavi, ni 15 posto boraca neće doživjeti tih 60 godina da bi nešto dobili - smatra Velić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.