GODIŠNJICE

Obilježavanje 75. godišnjice „Bitke za ranjenike na Neretvi“ 5. maja

E. Kevric

11.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Foto: E.Kevrić

Svečano obilježavanje 75. godišnjice najhumanije bitke "Bitke za ranjenike na Neretvi" bit će upriličeno 5. maja na platou istoimenog Muzeja u Jablanici.  

Obilježavanje će početi tradicionalnim spuštanjem 75 karanfila s mosta u rijeku Neretvu, a u 12 sati planirano je polaganje cvijeća te odavanje počasti svima onima koji su dali svoj život za vrijeme 4. neprijateljske ofanzive. Nakon polaganja cvijeća uslijediti će svečana akademija u povodu jubileja 75. godišnjice te obraćanje zvaničnika, a sve to bit će popraćeno bogatim kulturno-zabavnim programom.

Ozren Islamović, sekretar Udruženja antifašista i boraca NOR-a Jablanica, kazao je za "Avaz" da ove godine očekuju veliki broj delegacija, kako iz BiH tako i iz cijele bivše Jugoslavije.

- Organizaciju smo uistinu podigli na jedan pristojan nivo, a pripremili smo i veoma bogat kulturno-zabavni program. Ove godine očekujemo više hiljada posjetilaca, koji će imati priliku odati počast stradalim u Četvrtoj neprijateljskoj ofanzivi i prisjetiti se herojskih podviga partizanskih jedinica za vrijeme 4. neprijateljske ofanzive - poručio je Islamović.

Kao i prethodnih godina, organizatori obilježavanja godišnjice „Bitke za ranjenike na Neretvi“ su Sabnor BiH, Udruženje antifašista i boraca NOR-a Jablanica, Društvo „Josip Broz Tito“ Jablanica, Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica, pod pokroviteljstvom Općine Jablanica i Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.