MOSTAR

Potpisan Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti elektroprivrede

M.H.

12.4.2018

Na svečanoj ceremoniji u zgradi Vlade FBiH u Mostaru ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić i predsjednik reprezentativnog Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludin Bektić potpisali su Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti elektroprivrede.

Ovim ugovorom regulirana su prava i obaveze za oko 7.000 radnika u EPBiH i EPHZ HB i važit će dvije godine, počev od 1. jula 2018. godine.

Na ovaj kolektivni ugovor saglasnost su dale uprave obje elektroprivrede kao garanciju da njegova primjena neće ugroziti poslovanje ova dva javna preduzeća.

- Iza nas je period od godinu teškog pregovaranja da bi se usaglasili i danas smo, konačno, potpisali ugovor. Vlada FBiH je resornom ministarstvu dala ovlaštenje da potpišemo. Stari ugovor je na snazi do kraja juna 2018., nakon čega stupa na snagu ovaj novi. Period od godinu pokazao je da ovaj granski kolektivni ugovor nije donio nikakve neželjene efekte, nulirao je broj tužbi i on sigurno neće ni u naredne dvije godine donijeti nikakve neželjene efekte. Zahvaljujem sindikatima obje elektroprivrede na predanom radu, žrtvovanju i pronalaženju kompromisnog rješenja - kazao je Džindić.

Bektić je naglasio da su dijalogom došli do željenog cilja te da imaju garanciju uprava preduzeća da je ovaj ugovor primjenjiv.

- Održali smo postojeća prava te vratili dio izgubljenih primanja iz 2016., povećali za 0,2 topli obrok, minuli rad za 0,1 a tu su i zaštitni mehanizmi u slučaju uvođenja novih poreza tako da primanja radnika EP-a ne mogu biti manja u odnosu na postojeća - naveo je Bektić.

Supotpisnik kolektivnog ugovora iz Sindikata radnika EPHZ HB Dubravko Pervan, također, je istakao da su ovim dokumentom zaštitili prava radnika tako da oni u naredne dvije godine mogu bezbrižno raditi i doprinositi što boljim poslovnim rezultatima elektroprivrede.  

- Što se tiče materijalnog pogleda, radnici EPHZ HB neće dobiti finansijski bolji kolektivni ugovor, ali postoji tu određeni broj članaka koji osiguravaju bolju zaštitu dosadašnjih prava - istakao je Pervan.

Svečanom činu potpisivanja prisustvovala je i Jelka Milićević, zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica finansija, koja je čestitala svima, a posebnu zahvalnost izrazila je ministru Džindiću.

- Oni su se ipak najviše angažirali u ovom dijelu Granskog kolektivnog ugovora. Sretni smo da je ovaj važni sektor završio ovaj proces i da je puno ljudi zadovoljno s obje strane - rekla je Milićević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.