PRIJETI KATASTROFA

Naselje Ogorelica klizi u provaliju, šteta procijenjena na 400.000 KM

E.SKOKIĆ

15.4.2018

Mještani jasikovačkog naselja Ogorelica kod Teočaka imaju besane noći otkako se pokrenulo klizište ogromnih razmjera usljed velikih kišnih padavina i višegodišnje eksploatacije uglja na Površinskom kopu Mezgraja u bh. entitetu RS.

Peticija mještana

Uznemireni mještani, njih oko 400, nedavno su potpisali peticiju kojom traže hitno saniranje klizišta koje je pokrenuto isključivo usljed eksploatacije uglja na Površinskom kopu. U odbrani BiH, ističu oni, Jasikovac je dao 33 šehida, a na tom području su se vodile borbe prsa u prsa s daleko nadmoćnijim neprijateljem. Zbog tih činjenica Jasikovičani ne daju ni pedalj svoje zemlje, a opravdano sumnjaju da se u cijeli slučaj uplela politika, odnosno da se u miru mašinama želi postići ono što nije moglo tenkovima

Eksploatacija uglja na ovom području okončana je 1974. godine upravo zbog ovih problema, odnosno zbog ugroženosti naselja u Jasikovcu. Na prostoru površinskog kopa formirano je vještačko jezero, koje je poslije 30-ak godina potpuno isušeno - kaže Kaim Čajlaković, mještanin Jasikovca.

On ističe kako su nadležne komisije 2011. godine u RS preduzeću „Terex-cop“ izdale koncesionu dozvolu za eksploataciju uglja

Radnici ugljevičkog preduzeća započinju s eksploatacijom uglja na padinama podno Jasikovca, jer im je to bila ekonomski najisplativija varijanta. Međutim, vremenom su prešli međuentitetsku liniju i prouzrokovali klizište ogromnih razmjera. 

- Kopali su do te mjere da je razlika između visine kopa i prvih kuća 230 metara. Nužno je bilo da prilikom eksploatacije prave kaskade, ali to nije urađeno. Nedavno je došlo do pokretanja klizišta kada je 150.000 kvadratnih metara zemljišta krenulo ka površinskom kopu. Preliminarna šteta procjenjuje se na oko 400.000 KM – kaže Čajlaković.


Profesor na Rudarsko-građevinsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli Zijad Ferhatbegović ističe da je do pokretanja klizišta došlo isključivo usljed aktivnosti na površinskom kopu.

Dubina plohe

- Nakon pokretanja klizišta inspektori za energetiku i geologiju konstatirali su pukotine koje su se pojavile od dna padine do vrha. Pukotina se mora hitno zapuniti kako bi se spriječio prodor vode. Obavili smo nekoliko bušenja i ustanovili da je dubina klizne plohe 12 metara te da se površinski pokrivač kreće preko supstrata. Neophodno je uraditi geomehanički elaborat i što prije krenuti u sanaciju klizišta - kaže prof. dr Zijad Ferhatbegović.


Mještani Jasikovca kažu kako su nedavno uradili asfalt po sistemu „marka na marku“ te da je putna dionica na nekoliko mjesta popucala.

Također, uradili su rasvjetu, a prije svega toga sagradili prelijepe kuće koje su u periodu agresije bile popaljene i srušene. Nakon svega ne pomišljaju da napuste svoje mjesto, a od nadležnih državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih organa traže da ih zaštite jer svaka dalja eksploatacija uglja ugrozit će njihovu imovinu i živote.

Odgovor „Terex-copa“

Iako su stručnjaci konstatirali kako je do pokretanja klizišta došlo isključivo zbog eksploatacije uglja na padinama prema Jasikovcu, u preduzeću „Terex-cop“ tvrde da je uzrok „naglo topljenje snijega”.

- Radi što bržeg rješavanja novonastalog problema i kako bi se klizište što prije stavilo pod kontrolu, firma je angažirala sve raspoloživo ljudstvo i mehanizaciju te izvršila zatrpavanje pukotina - navode u preduzeću „Terex-cop“.

Halilović: Nemamo gdje

Penzioner Murhamudin Halilović kaže da nije pomišljao napustiti svoju kuću kada se pokrenulo klizište. 


- Nemamo gdje. Ovdje sam se vratio i ovdje želim živjeti. Klizište mi je uništilo pomoćni objekt i veliku površinu poljoprivrednog zemljišta. Nadležni organi moraju preduzeti hitne mjere kako bi se spriječila katastrofa – kaže Halilović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.